ucionica HOME  ENGLISH saflogo
 
literaturapitanjatutorijali  

PREPORUKE

ANIMACIJSKI PROGRAMI

toonboom
Toon Boom Studio
verzija 7.1, download, cijena 149 $

www.toonboom.com

anime
Anime Studio Pro
verzija 9.0, download,
cijena Anime Studio Pro 199 $, Anime Studio 49 $
Anime Studio Pro

animatorHD
AnimatorHD Home 49 eura
AnimatorHD personal 99 eura
AnimatorDV Simple - besplatno
AnimatorHD

creatoon
Creatoon
verzija 3.0, download, besplatno
www.creatoon.com

GRAFIČKI PROGRAMI

artarge
ArtRage Studio & Studio Pro
verzija 3.5.3, download, cijena 40 $
/ 80 $
ArtRage 2.6 - 20 $
Starter Edition, verzija 2 - besplatno
www.artrage.com

PD
Project Dogwaflle
verzija 1.2, download, besplatno
verzija 5.0 Pro, download,
99 $
www.thebest3D.com

expression
Expression
verzija 3.3, download, besplatno

Expression

xara
Xara Photo & Graphic Design
verzija 7.0, download, 89 $

Xara


KORISNI LINKOVI

AnimationNation

AnimateClay

Plastic Animation Paper 4.0

   

UVOD


Rad na animaciji danas je praktički nezamisliv bez kompjutora i odgovarajućih animacijskih programa. U bogatoj ponudi (od najjednostavnijih, često i besplatnih, pa sve do profesionalnih i vrlo skupih programskih paketa), svaki korisnik može naći nešto za sebe, sve ovisno od financijskih mogućnosti i vrsti (tehnici) animacije koju želi raditi.
Na ovim stranicama predstavit ćemo programe koje i sami koristimo, a za koje smatramo da su dovoljno kvalitetni i nisu pretjerano skupi. Nakon gotovo dvije godine testiranja raznih animacijskih programa, na ŠAF-u smo se definitivno opredijelili za dva: Toon Boom Studio i Anime Studio Pro (ranije Moho).

Toon Boom Studio (najnovija verzija 7.1) , je animacijski program namijenjen radu na crtanom filmu (iako je s njim moguće raditi i kolaž animaciju). Izuzetno je jednostavnog i razumljivog sučelja, vrlo je stabilan i nudi niz mogućnosti koje korisniku omogućavaju primjenu različitih animacijskih i grafičkih riješenja.
Osim ovog , Toon Boom nudi još nekoliko zanimljivih programa:
Flip Boom Classic Animation Software - animacijski program za najmlađe, po cijeni od 39,99$ i
Animation-ish - program također namijenjen mladima i početnicima, s nešto većim mogućnostima od Flip Boom-a (cijena 59,99$)

Konačno, za zahtjevnije korisnike, Toon Boom nudi i nekoliko profesionalnih programa, od kojih su najzanimljiviji Toon Boom Animate (699$) ili eventualno

Toon Boom Animate Pro (1999$).

Anime Studio Pro odličan je program za kolaž animaciju i jedan je od rijetkih 2D programa koji podržava "bonning" (kostur) i IK animaciju. Također je vrlo jednostavan i razumljiv za korištenje.
Sličan Anime Studiju je i program Creatoon (verzija 3.0) - on je daleko skromnijih mogućnosti, ali je besplatan, jer je tvrtka odustala od daljnjeg razvoja tog programa.

U kategoriju animacijskih programa možemo uvrstiti i AnimatorHD - to je program s kojim možemo raditi "stop animaciju", odnosno usnimavati crteže, kolaž, lutke, predmete itd. u računalo, ili pak izvoditi testiranje animiranih sekvenci, koristivši pri tom video kameru ili digitalni fotoaparat. Sličan program je Stop Motion Pro,

a postoji i nekoliko jednostavnijih i besplatnih programa poput Helium Frog Animator, Anasazi Stop Motion Animator i Monkey Jam.

U desnom stupcu naveli smo i neke grafičke programe, koji nam u velikoj mjeri mogu pomoći u stvaranju animiranih filmova. Tu je ponuda još veća nego kod animacijskih programa, a odabir opet ovisi o našim potrebama i mogućnostima, ali i osobnim afinitetima (najbolji program je onaj kojeg dobro poznajemo i s kojim možemo najbrže postići željeni rezultat). U ovoj kategoriji programa izdvajamo
Art Rage Studio - izuzetno jednostavan program koji nudi mnoštvo alata za slikanje i crtanje, a zanimljive mogućnosti u kombinaciji s Toon Boom-om nudi i Xara Designer 7.0

OSTALI ANIMACIJSKI PROGRAMI I POSTUPCI


Već smo spomenuli da danas postoji zaista veliki izbor animacijskih programa.
U kategoriji programa čija se cijena kreće oko 500 $, imamo TAB 3.2 (i pro verziju TOONZ 5.1), DigiCel-ov FlipBook 6.0 i sve popularniji TV Paint Animation.
U tu kategoriju mogli bi svrstati i relativno novi danski program Plastic Animation Paper 4.0 (besplatan). Svi ti programi nude mogućnost downloada demo odn. probnih (trial) verzija, pa ih tako možemo isprobati i vidjeti da li program nudi ono što nama treba.
U kategoriji profesionalnih animacijskih programskih paketa svakako treba spomenuti Animo (Cambridge Animation Systems), zatim Retas i CTP, a i Toon Boom nudi profesionalne verzije svog programa: Toon Boom Digital Pro i
Harmony
.
Svi ti programi prilagođeni su visokim zahtjevima profesionalne produkcije animiranih filmova, međutim cijenom su sigurno nedostupni klubovima i samostalnim autorima.

Animirani film možemo ostvariti i uz pomoć nekih drugih programa, koji nisu specijalno namijenjeni radu na animaciji. Jedan od takvih programa je Adobeov After Effects - program, koji je, kako mu i naziv govori, predviđen za rad sa raznim efektima u finalizaciji videa, te kombiniranja videa i slika ostvarenih u drugim programima. Ovaj program izuzetnih mogućnosti ipak tek uvjetno možemo smatrati animacijskim programom (pogotovo kad govorimo o crtanom filmu), a osim toga i cijena mu je jako visoka.
U ovu kategoriju mogli bi uvrstiti i cijeli niz programa za Flash animaciju, koja je ipak prije svega predviđena za stvaranje kratkih animacija za web.
Spomenut ćemo i postupak kojim smo se u ŠAF-u dosta dugo (i uspješno) koristili - radi se o korištenju Corel-ovog PhotoPainta, koji također nudi mogućnost stvaranja animacija i može raditi s AVI formatom. Za to je najbolje koristiti stare verzije (8 ili 9), jer one podržavaju vrlo jednostavno skriptiranje u Corel Script Editoru, čime možemo znatno pojednostaviti i ubrzati postupak kopiranja i pastiranja crteža i njihovog montiranja na pozadine.

 
 
ŠKOLA ANIMIRANOG FILMA ČAKOVEC
Trg Republike 1, 40000 Čakovec, Croatia tel/fax: 385 40 310 458 e-mail: saf@ck.t-com.hr