radionica HOME  ENGLISH saflogo
ifr_logo

Od 15. do 22. lipnja u prostorijama ŠAF-a i Centra za kulturu, održana je 15. internacionalna filmska radionica, u kojoj je ovaj put
sudjelovalo osamnaestoro djece iz Pregrade, Zaprešića, Dubrave, Varaždina, Čakovca i Totszerdahelya (Mađarska). Radionica je organizirana u suradnji i financijsku pomoć Grada Čakovca, Međimurske Županije i Hrvatskog filmskog saveza.

Voditeljice radionice bile su Sarah Klein iz Amerike i Ekaterina Mikhaylova iz Rusije, koje su djeci prenjele svoja iskustva i osobni stil rada u animaciji, te im pomogle da realiziraju dva kratka animirana filma.
Grupa koja je radila sa Sarom Klein, realizirala je trominutni animirani film nazvan LAKU NOĆ, NEK TE BUHE GRIZU CIJELU NOĆ. Film je rađen u tehnici kolaž animacije, tehnici koj se ne koristi jako često i zahtjeva određeno animacijsko iskustvo (naročito kod snimanja). Iako je to za većinu djece bio prvi susret s kolaž animacijom, oni su je uz pomoć voditeljice uspješno savladali...

Još složenijom animacijskom tehnikom bavila se je grupa Ekaterine Mikhaylove. Oni su za svega pet dana uspjeli napraviti scenografiju i ostvariti kratki lutka film ŠETNJA. Voditeljica je za tu prigodu donijela dvije profesionalno izrađene lutke (iz njenog filma prikazanog na završnoj projekciji) i originalni "kostur" koji su djeca koristila za kreiranje lavnog lika, što je puno pomoglo djeci da naprave vrlo kvalitetnu animaciju lutki.

Oba filma prikazana su na završnoj projekciji koja je održana u subotu, 21. lipnja u dvorani Centra za lulturu, gdje su predstavljeni i filmovi voditeljica radionice i godišnja produkcija ŠAF-a.
Već po običaju, petak je bio rezerviran za izlet u Sv. Martin na Muri (seoski turizam Goričanec i posjet starom mlinu na Muri, te kupanje u Toplicama sv. Martin.

Sarah Klein (USA)
Rođena je u New Yorku (SAD), gdje su njeni radovi često prezentirani u raznim galerijama, muzejima, na televiziji i filmskim festivalima. Godine 1999. diplomira na Mills College u Oaklandu (Kalifornija) i od tada svoj kreativni rad ugrađuje u razne radionice za djecu i odrasle.
Njezini crtani filmovi "Clean Sweep" (2007.), "Party Girl" (2006.) i "Dirty Work" (2005.), bave se temom svakodnevnog života. Film "Dirty Work" uvršten je u program filmova koji se pod nazivom Mobile Archive Tour prikazuje u više zemalja (Izrael, POljska, Hrvatska i Slovenija.
Sarah također surađuje s glazbenim duom Orange Sherbet, za koje stvara animirane filmove "On the Farm" (2005.) i "Campfire Song" (2007.), te igrani film "Feed the Starter" (2005.). Ovi su filmovi prikazani na televizijskom kanalu Boiing i na raznim festivalima (Mill Valley Film Festival, San Francisco Bay Area Int. Film Festival, Istambul International Children's Film Festival itd.)
Za svoj rad dobila je mnoge nagrade i priznanja. Jedan od njezinih najnovijih projekata je organizacija programa animiranih filmova raznih autora, nazvanog STOP & GO, u kojem će ove godine biti prikazan i jedan film ŠAF-a (CRNA MAČKA).
www.sarahklein.com

DirtyWork
crteži iz filma DIRTY WORK Sarah Klein

Sarah
snimanje filma LAKU NOĆ...

setnja

prizor iz filma ŠETNJA

izlet
izlet na rijeku Muru

Sarah_Klein       ekaterina
voditeljice radionice
SARAH KLEIN               EKATERINA MIKHAYLOVA

Ekaterina Mikhaylova (Rusija)
Rođena je u Moskvi. Diplomirala je 1989. godine na Svesaveznom državnom institutu za kinematografiju (VGIK, u klasi profesora Kourchevsky). Odmah poslije studija počela je raditi kao dizajner i redatelj u Soyusmultifilmu, odsjek za filmove sa lutkama. Njen redateljski debi bio je film "Noć prije Božića". Od 1997. surađuje sa studiom "Čovjek i vrijeme", a od 2000. godine stvara u filmskom studiu ANIMOS.
Za film "Noć prije Božića" nagrađena je zlatnom medaljom na Međunarodnom festivalu filmova za djecu i omladinu, a 1997. na festivalu LITERATURA I FILM u Gatchinu nagrađena je kao najuspješniji debitant. Na prijelomu milenija, 2000. godine Ekaterina Mikhaylova realizira film "Tri sestre u planini" koji je nagrađen kao najbolji film za mlade na Otvorenom ruskom festivalu animacije u gradu Tarusu. Svaki novi film ove mlade umjetnice obilježen je nagradama. Na trećem Europskom festivalu BALKANIMA njen film "Kapetanova kći" rađen po motivima istoimenog Puškinovog djela nagrađen je u Beogradu.


Godmother
prizor iz filma KUMIN DAR Ekaterine Mikhaylove

Slijedeća, 16. internacionalna ffilmska radionica bit će održana od 22. do 28. lipnja 2009. godine.

 

   
2011>>> 2010>>> 2009>>> 2007>>> 2006>>> 2005>>> 2004>>> 2003>>> 2002>>> 2001>>> 2000>>> 1999>>>
   
ŠKOLA ANIMIRANOG FILMA ČAKOVEC
Trg Republike 1, 40000 Čakovec, Croatia tel/fax: 385 40 310 458 e-mail: saf@ck.t-com.hr