radionica HOME  ENGLISH saflogo
ifr_logo

Od 17. do 24. lipnja ŠAF je bio organizator još jedne, 14. po redu, Internacionalne filmske radionice. U radionici je sudjelovalo dvadesetak djece iz Vukovara, Zagreba, Senja, Koprivnice, Čakovca, Holzgerlingena (Njemačka) i Bratislave (Slovačka).

Uz pomoć iskusnih voditeljica Elene Kasavine iz Ukrajine i Maye Yonesho iz Japana, mladi sudionici radionice ostvarili su dva vrlo zanimljiva filma, ukupnog trajanja preko 10 minuta.
Grupa djece pod vodstvom Elene Kasavine ostvarila je film nazvan U POČETKU BIJAŠE RIJEČ i u njemu je korišteno više animacijskih tehnika: od animacije krupice na staklu, crtanja (slikanja) na staklu, animacije predmeta, kolaža do klasične animacije crteža i piksilacije.
Maya Yonesho je djeci prezentirala svoj način rada na animaciji, koji se temelji na kombinaciji fotografiranih crteža u stvarnom prostoru. Nakon kraćeg upoznavanja s ovim specifičnim postupkom, grupa je odlučila napraviti film o karakterističnim hrvatskim motivima, nazvan HRVATSKA GIBANICA.
Oba filma prikazana su na završnoj projekciji koja je održana u subotu, 23. lipnja u dvorani Zrinski, zajedno s filmovima voditeljica radionice, dva filma Umjetničke škole iz Bratislave i novim filmovima ŠAF-a.
Kao i svake godine, za sve goste radionice organiziran je i poludnevni izlet u Sv. Martin na Muri te kupanje u toplicama u Vučkovcu.
Radionica je organizirana u suradnji i uz financijsku pomoć Hrvatskog filmskog saveza, Grada Čakovca i Međimurske Županije.

Posebno se zahvaljujemo obiteljima Kipke, Klaić, Markač, Srnec, Uroda i Žganec, koji su udomili mlade animatore i tako u velikoj mjeri doprinjeli uspješnoj organizacij radionice.

Elena Kasavina (Ukrajina)
Diplomirala je arhitekturu na Umjetničkoj akademiji u Kijevu i završila nekoliko tečajeva za animatore u Kijevu i Moskvi.
Autorica je animirane minijature THE MOST BEAUTIFUL u seriji "We're women" (1988), filma BOBE-MAISES (1993), projekta od 22 filma ALEF-BEIT i scenaristica filma GIMEL LETTER u režiji E. Sivokona.
Od 1996. godine predaje animaciju na Kijevskoj naconalnoj akademiji za kazalište, film i televiziju, te organizira i vodi radionice animiranog filma u Ukrajini i inozemstvu.

elena    maya
voditeljice radionice
ELENA KASAVINA                MAYA YONESHO

Maya Yonesho (Japan)
Rođena u Hyogu (Japan). Studirala je dizajn i animaciju na Umjetničkoj akademiji SAGA u Kyoto. Nakon toga studirala je japansko slikarstvo i conceptualnu i medijsku umjetnost na Umjetničkoj akademiji u Kyotu, a radila je i animaciju plastelina na televiziji.
Od 1997. godine radi apstraktne animirane filmove (prvi na temu "možemo se razumijeti bez da razumijemo sve jezike", napravila je za vrijeme boravka u Engleskoj, gdje je studirala na Kraljevskoj umjetničkoj akademiji). Filmovi su često rezultat njezinih boravaka u raznim zemljama kao INTROSPECTION (1998) u Velikoj Britaniji, UKS UKS (2003) u Estoniji i WIENER WUAST (2006) u Austriji.
Povremeno radi i filmske radionice za djecu i odrasle.


http://homepage3.nifty.com/maya_y/

elena
kadar iz filma U POČETKU BIJAŠE RIJEČ

maja02
priprema filma HRVATSKA GIBANICA

maya
kadar iz filma HRVATSKA GIBANICA

elena02
crtanje na staklu u filmu U POČETKU BIJAŠE RIJEČ

izlet
2011>>> 2010>>> 2009>>> 2008>>> 2007>>> 2006>>> 2005>>> 2004>>> 2003>>> 2002>>> 2001>>> 2000>>> 1999>>>
ŠKOLA ANIMIRANOG FILMA ČAKOVEC
Trg Republike 1, 40000 Čakovec, Croatia tel/fax: 385 40 310 458 e-mail: saf@ck.t-com.hr