radionica HOME  ENGLISH saflogo
ifr_logo

Svečanom projekcijom, u subotu, 26. lipnja završena je ovogodišnja Internacionalna filmska radionica, organizirana uz finacijsku pomoć Hrvatskog filmskog saveza i Grada Čakovca, na kojoj je ovaj put sudjelovalo dvadesetak djece iz Rovišća, Sesveta, Zagreba, Zaprešića, Varaždina i Čakovca. Voditelji radionice bili su Irina Kodiukova iz Bjelorusije i Yuri Krasny iz Ukrajine i uz njihovu stručnu pomoć ostvarena su četiri kratka animirana filma: PRIČE O KOLOBOKU, HRABRO SRCE, NEOBIČNI PIKNIK i PILIĆ TRAŽI MAMU. Filmovi traju ukupno preko 7 minuta, a rad na njima pružio je djeci uvid u mogućnosti rada u danas sve rijeđe korištenim animacijskim tehnikama - kolažu odnosno animaciji crteža na staklu.
Osim filmova s radionice, na završnoj večeri prikazana je i nova produkcija filmova ŠAF-a, a nakon toga uslijedilo je premijerno prikazivanje filma CIGANJSKA, autora Davora Međurečana i Marka Meštrovića, najboljeg hrvatskog animiranog filma ove godine i jedinog uvrštenog na ovogodišnji ANIMAFEST u Zagrebu (dobitnik posebnog priznanja žirija). Film je nastao na glazbu grupe CINKUŠI, koji su za svoj novi (još neobjavljeni) album uglazbili istoimenu baladu M. Krleže. Prije projekcije filma CIGANJSKA, čakovečkoj je publici prikazan i animirani film PET JE KUMI, koji je (također prema glazbi grupe CINKUŠI) ostvaren prije dvije godine na Školi medijske kulture u Trakošćanu. Uslijedio je zatim kraći (ali vrlo dobar) koncert grupe CINKUŠI, koji su još uvijek, unatoč višegodišnjim uspješnim nastupima i jednim izdanim albumom, za mnoge potpuno nepoznata grupa. S obzirom da u svom repertoaru imaju mnoštvo obrada međimurskih narodnih pjesama, bilo bi već krajnje vrijeme da im se organizira koncert u Čakovcu...
U izložbenom prostoru Centra za kulturu, za cijelo vrijeme trajanja radionice bila je postavljena izložba fotografija kadrova iz animiranog filma CIGANJSKA.
U četvrtak, 24. lipnja održana je i projekcija filmova voditelja radionice. U jednosatnom programu, na žalost malobrojna publika imala je prilike pogledati izbor filmova koje je Yuri Krasny ostvario sa djecom u svom studiju u Dnjeproperovskom, a zatim i tri autorska filma Irine Kodiukove, autorice koja u vrlo specifičnom stilu kolaž animacije radi prekrasne filmove namijenjene najčešće djeci.
Prvih nekoliko dana rad u radionici pratili su i Noureddin Zarrinkelk iz Irana (predsjednik ASIFA-e) i Susie Wilson, direktorica festivala iz Škotske.
I ove je godine održan piknik za sve sudionike radionice i članove ŠAF-a u sv. Martinu na Muri. Vrijeme je ovaj put bilo izuzetno loše, tako da je izostala već tradicionalna vožnja skelom preko Mure, ali to nije uspjelo pokvariti izuzetno dobro raspoloženje koje je među mladim animatorima vladalo tokom cijelog tjedna.
Može se slobodno konstatirati da je ovogodišnja radionica po ostvarenim filmovima, programima, a naročito po atmosferi koja je vladala među djecom i voditeljima, jedna od najuspješnjih do sada. Zasluga za to svakako pripada i obiteljima i pojedincima koji su pomogli u organizaciji ove radionice, bilo organiziranjem smještaja djece-gostiju u svojim domovima ili pak prijevozom djece na piknik - svima njima najljepše se zahvaljujemo.

Irina Kodukova rođena je 1954. u Minsku (Bjelorusija). Diplomirala je na Državnom univerzitetu, odjel filologije.
Animacijom se bavi od 1971. godine, kao scenarist, režiser i animator. Njeni filmovi prikazani su i nagrađivani na mnogim značajnim svjetskim festivalima animiranih filmova.

Yuri Krasny je rođen u Dnjepropetrovsku (Ukrajina) 1946. godine.
Poznat je kao uspješan eksperimentator na području pedagogije, posebno se specijalizirao za kreativni razvoj djece uz pomoć rada na animiranom filmu. Njegove dječje radionice priznate su u mnogim zemljama. Napisao je više knjiga i članaka na temu pedagogije.
Autor je TV programa koji se bave pravima djece.
Sudjelovao je u UNESCO-vim projektima vezanim uz dječju animaciju. Član je međunarodnog udruženja za animirani film.

slika01
voditelji radionice Yuri Krasny, Irina Kodiukova i Edo Lukman

slika02
zajednička fotografija svih sudionika radionice

pilić
prizor iz filma PILIĆ TRAŽI MAMU

 

kolobok
prizor iz filma PRIČE O KOLOBOKU

   
2011>>> 2010>>> 2009>>> 2008>>> 2007>>> 2006>>> 2005>>> 2003>>> 2002>>> 2001>>> 2000>>> 1999>>>
   
ŠKOLA ANIMIRANOG FILMA ČAKOVEC
Trg Republike 1, 40000 Čakovec, Croatia tel/fax: 385 40 310 458 e-mail: saf@ck.t-com.hr