radionica HOME  ENGLISH saflogo
ifr_logo

Svečanom projekcijom u subotu, 28. lipnja, završena je deveta po redu Internacionalna filmska radionica. Čakovečki ljubitelji animiranog filma, roditelji i članovi ŠAF-a, te gosti radionice, imali su prilike vidjeti dva filma: SAN ILI JAVA i PRIČE IZ CRTIĆGRADA ILI 9 SNJEGULJICA I 2 PATULJKA, koja su djeca iz Križevaca, Karlovca, Osijeka, Belog Manastira, Zaprešića, Šibenika i Čakovca ostvarila uz pomoć iskusnih animatora, Fernanda Galrita iz Portugla i Krešimira Zimonića iz Zagreba. Filmovi su rađeni u kombinaciji više animacijskih tehnika (crtani film, kolaž, piksilacija), tako da su djeca (pogotovo ona kojima je to bio prvi rad na animaciji), zaista mogla puno naučiti i steći nova iskustva koja će, nadamo se, primijeniti u radu na svojim budućim filmovima.
Osim filmova ostvarenih na radionici, na subotnjoj projekciji prikazana je i animirana čestitka koju su prošle godine šafovci napravili za Animafest u Zagrebu, zatim dva radionička filma Fernanda Galrita, ostvarena s djecom u Portugalu, a na kraju je uslijedila i projekcija novih filmova ŠAF-a, kojom prilikom je gđa. Maja Flego, kao članica žirija Revije u Sesvetama, članovima ŠAF-a podijelila diplome za nagrađene filmove.
U četvrtak, 26. lipnja održana je još jedna zanimljiva projekcija, na kojoj su prikazana tri filma Krešimira Zimonića te izbor novije produkcije portugalskih animiranih filmova koje je za tu priliku pripremio Fernado Galrito.
U suradnji s Centrom za kulturu, u izložbenom prostoru postavljena je izložba crteža i stripova Krešimira Zimonića.
Ni ove godine nije izostao tradicionalni piknik – zajedničko druženje svih sudionika radionice i članova ŠAF-a u Sv. Martinu na Muri.
Ovogodišnja radionica održana je uz pomoć Hrvatskog filmskog saveza, Grada Čakovca i Međimurske županije, a značajan doprinos uspješnoj organizaciji dale su obitelji desetak šafovaca koji su udomili mlade goste radionice. Njima, kao i svima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji Internacionalne filmske radionice, ovom prilikom najiskrenije zahvaljujemo.

Fernando Galrito rođen je u Samora Correia u svibnju 1960.
Studirao je filmsku i video režiju sa specijalizacijom u animaciji
(1983/86).
Magistrirao iz područja kulture, komunikacije i informatike (1989/96)
Diplomirao animaciju kod Richarda Williamsa (2000).
Režirao animirane i dokumentarne filmove, video, filmove za planetarijum i kazališne predstave.
Organizirao i vodio radionice animiranog filma za djecu, nastavnike i odrasle u mnogim zemljama (Portugal, Španjolska, Francuska, Belgija, Kanada, Brazil). Organizira i vodi festival animiranih filmova u Lisabonu (Portugal).
Predaje na raznim školama i univerzitetima o umjetnosti "pokretnih slika" i animaciji kao pedagoškoj formi.
Surađuje s časopisima, radiom i televizijom. Član je nacionalnih i međunarodnih udruženja animiranog filma.
Koordinira radom u "Image Centre of the Gulbenkian’s Foundation" u Lisabonu, predaje animaciju na školi primjenjenih umjetnosti i dizajna.

Krešimir Zimonić. Rođen je 1956. u Đurđenovcu. U Vinkovcima je završio osnovnu školu a u Zagrebu Školu primijenjene umjetnosti. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od sredine sedamdesetih djeluje kao uspješan ilustrator i autor stripova, a član je i poznate grupe "Novi kvadrat". Na animiranom filmu profesionalno radi od 1979. isprva kao animator i glavni crtač a od 1983. samostalno režira. Najistaknutiji je predstavnik mlađeg naraštaja Zagrebačke škole crtanog filma.
Od 1981. u statusu je samostalnog umjetnika, objavljivao je stripove i ilustracije u više od 50 listova i časopisa, ilustrirao 20-tak knjiga te objavio tri samostalne knjige - zbirke stripova. Autor je više plakata, kataloga te tekstova o stripu i animaciji. Izlagao je na brojnim izložbama a za svoj rad na stripu i animranom filmu primio je više nagrada i priznanja. Bio je glavni urednik strip magazina "Patak", grafičko-likovni urednik "Modre laste", umjetnički direktor Salona stripa u Vinkovcima te jedan od osnivača i višegodišnji predsjednik Hrvatskog društva autora stripa. Nekoliko godina obavljao je poslove umjetničkog direktora Zagreb filma te bio član brojnih prosudbenih komisija, a od 1992. i član Vijeća Svjetskog festivala animiranog filma u Zagrebu. Od 1993. radi i kao mentor na radionicama i školama za nadarenu djecu ("Novigradsko proljeće", Pula, Crikvenica, Delnice itd.) te u Povjerenstvu državnog "Lidrana".

slika01

slika03

slika02

Zajednička fotografija svih sudionika radionice (lijevo gore), Krešimir Zimonić sa svojom grupom (lijevo u sredini), prelaz preko Mure sa skelom (lijevo dolje), Fernando Galrito daje uputstva za snimanje piksilacije (desno gore), prizori iz filmova (desno dolje)

piknik
crteži
 
2011>>> 2010>>> 2009>>> 2008>>> 2007>>> 2006>>> 2005>>> 2004>>> 2002>>> 2001>>> 2000>>> 1999>>>
 
ŠKOLA ANIMIRANOG FILMA ČAKOVEC
Trg Republike 1, 40000 Čakovec, Croatia tel/fax: 385 40 310 458 e-mail: saf@ck.t-com.hr