radionica HOME  ENGLISH saflogo
ifr09

Ovogodišnja, 16. Internacionalna radionica animiranog filma održana je od 22.do 28. lipnja u prostorijama Škole animiranog filma i Centra za kulturu.
Radionica se koncepcijski nije bitno razlikovala od prethodnih, pa je tako ŠAF i ove godine ugostio dva voditelja: Nedeljka Dragića, proslavljenog hrvatskog animatora s trenutnim prebivalištem u Münchenu, te američku animatoricu i eksperimentalnu umjetnicu Deannu Morse. Voditeljima se pridružilo dvadesetoro djece iz Splita, Rijeke, Novigrada, Oštarija, Osijeka, Zagreba, Varaždina, Čakovca i Slovačke (Bratislava), koji su u petodnevnom radu ostvarili dva animirana filma: SPORO BRZO ILI BRZO SPORO rađenog u tehnici kolaža, crteža na papiru te piksilacije pod vodstvom gđe Morse, te crtani film BIT ĆE BOLJE pod vodstvom g. Dragića.
Ove je godine rad radionice pratilo i nekoliko voditelja i autora animiranih filmova iz raznih zemalja: Sarah Khalili iz Irana, Annetta Zucchi iz Ateliera Vagabond iz Francuske, Branka Radetić, voditeljica iz Splita i Zuzana Homolova mentorica djece iz Osnovne umjetničke škole L. Rajtera u Bratislavi, a posebno nas je obradovao posjet gospođe Nicole Salomon iz Francuske, koja je na povratku s festivala u Kecskemetu dva dana provela s nama.
Može se reći da ni kišoviti tjedan nije demotivirao sudionike kao ni pokvario zaista ugodnu atmosferu među djecom i voditeljima. Oni su, osim cjelodnevnog rada na filmovima, mogli razgledati zanimljivu izložbu crteža Nedeljka Dragića u CZK, te premijeru nove predstave kazališne družine Pinkleci "Mali čarobnjak".
Svi sudionici Radionice na kraju su radnog tjedna nagrađeni izletom u toplice Sv. Martin i okolicu, a završne radove pokazali su publici posljednje večeri na projekciji u Centru za kulturu, održane u okviru programa "Ljeto u Čakovcu".
Pritom je predstavljena i ovogodišnja ŠAF-ova produkcija, film gđe. Zuzane Homolove, koja je održala i mini koncert na gitari, te autorski filmovi voditelja radionice Deanne Morse i Nedeljka Dragića.Deanna Morse (USA)
Deanna Morse je nezavisna autorica više od trideset kratkih animiranih filmova i video produkcija. Njezini su radovi osvajali međunarodne festivalske nagrade, dio su stalnih kolekcija kao što je kolekcija Muzeja umjetnosti Metropolitan, a prikazivani su i u popularnoj dječjoj TV emisiji " Sesame Street". Njezin nagrađivan retrospektivni DVD "Move Click Move" koristi se u mnogim školama za učenje eksprimentalne animacije.
U posljednje tri godine programi njezinih filmova uspješno su prikazivani u Indoneziji, Grčkoj, Ukrajini, Kini, Francuskoj, Portugalu, Japanu, Koreji, SAD-u...
Bila je članicom ocjenjivačkih sudova i selekcijskih komisija brojnih festivala i natjecanja animiranih filmova i kompjutorske grafike.
Dugogodišnji je aktivni član ASIFA-e, trenutno je podpredsjednica ove međunarodne udruge animatora.
Od 1979. godine podučava na Državnom sveučilištu Grand Valley u Michiganu gdje je profesor na Školi za komunikaciju, film i video.
www.deannamorse.com


deanna       dragic
voditelji radionice
DEANNA MORSE               NEDELJKO DRAGIĆ

filmovi

strigova

Nedeljko Dragić (Hrvatska)
Dragić Nedeljko (1936., Paklenica kraj Novske), karikaturist, režiser, glavni crtač, glavni animator. Apsolvirao pravo u Zagrebu.
Od godine 1953. bavi se karikaturom. Izlagao na dvije samostalne izložbe karikatura u Zagrebu i jednoj u Rovinju. Izdao knjigu karikatura "Leksikon za nepismene".
Od 1960. počinje raditi na crtanom filmu u studiju "Zagreb filma", gdje je realizirao desetak animiranih filmova: ELEGIJA (1965.), KROTITELJ DIVLJIH KONJA (1966.), MOŽDA DIOGEN (1968.), PER ASPERA AD ASTRA (1969.), IDU DANI(1969.), TUP-TUP (1972.), DNEVNIK (1974.), DAN KAD SAM PRESTAO PUŠITI (1982.), SLIKE IZ SJEĆANJA (1989.) i VRATA (1993.). Dobitnik je brojnih nagrada na festivalima crtanog filma širom svijeta (film TUP-TUP bio je nominiran za nagradu Oscar), a 2002. dobio je Vjesnikovu nagradu "Krešo Golik" za doprinos filmskoj umjetnosti.

Posljednjih dvadesetak godina živi i radi u Njemačkoj, a ove je godine za "Zagreb film" počeo pripremati seriju "Rudijev leksikon" od 365 jednoipolminutnih filmova (dva filma iz te serije prikazana su na ovogodišnjim "Danima hrvatskog filma").


IFR

IFR
IFR
 
2011>>> 2010>>> 2008>>> 2007>>> 2006>>> 2005>>> 2004>>> 2003>>> 2002>>> 2001>>> 2000>>> 1999>>>
ŠKOLA ANIMIRANOG FILMA ČAKOVEC
Trg Republike 1, 40000 Čakovec, Croatia tel/fax: 385 40 310 458 e-mail: saf@ck.t-com.hr