o nama HOME  ENGLISH saflogo

U velikoj dječjoj filmskoj obitelji u Hrvatskoj jedan od starijih članova obitelji je ŠKOLA ANIMIRANOG FILMA (ŠAF) u Čakovcu.

Bez obzira na naziv, nije riječ o školskoj instituciji, štoviše ŠAF svojom specifičnom organizacijom i djelovanjem izvan institucije škole, oblicima rada, metodama, nekonvencionalnom komunikacijom na relaciji voditelj - djeca, anticipira jedan od oblika neinstitucijskog (izvanškolskog odgoja i obrazovanja).
Djeca - početnici u ŠAF-u u kreativnoj igri stvaraju animirane minijature, a stariji članovi i autorska ostvarenja.
Svrha okupljanja mladih u ŠAF-u nije edukacija budućih profesionalnih animatora
već filmski obrazovanih gledatelja animiranih filmova.

U osobnu kartu ŠAF-a upisujemo:

- osnovan 28.veljače 1975.,
- voditelji: Edo Lukman i (od 1998.) Jasminka Bijelić Ljubić
- snimljeno preko 150 filmova u trajanju od preko 400 minuta,
- u ŠAF-u se u proteklim godinama okupljalo više od 600 članova,
- organizator je brojnih filmskih radionica u školama te radionica za   voditelje kinoklubova,
- organizator je 15 internacionalnih dječjih filmskih radionica u   Čakovcu,
- surađuje s profesionalnim animatorima, ASIFOM te sudjeluje u   njenim međunarodnim   projektima,
- od 1982. godine surađuje sa Svjetskim festivalom animiranog   filma u Zagrebu (gostuje  na Festivalu, organizira filmske večeri u   Čakovcu uz sudjelovanje uglednih svjetskih animatora),
- sudjeluje na internacionalnim filmskim radionicama u svijetu   (Odense, Annecy...),
- voditelj ŠAF-a Edo Lukman, voditelj je stotinjak dječjih filmskih   radionica u svijetu   od Vermonta do Annecya, Laona, Belfasta,   Odensea, Frankfurta, Graza, Lillehamera, Oula, Rotterdama...

šaf
Prostorije ŠAF-a nalaze se u potkrovlju Centra za kulturu Čakovec. Studio je opremljen svom potrebnom tehnikom i u njemu može nesmetano raditi grupa do petnaestak djece.

rad na animaciji

skeniranje
skeniranje crteža za animirani film

anja
obrada crteža (koloriranje) u programu ToonBoom

gosti
ŠAF je često domaćin poznatim animatorima iz cijelog svijeta. Ovdje vidimo grupu šafovaca sa Lin Xiao i A Da iz Kine, Ishu Patelom i Grant Munroom iz Kanade i Joškom Marušićem iz Hrvatske (1986.)

Članovi ŠAF-a bili su gosti brojnih uglednih festivala animiranog filma, a njihovi filmovi putuju i više i dalje od svojih autora.
Brojne nagrade i priznanja rezultat su kontinuiranog i osmišljenog rada s mladim animatorima, a smisao okupljanja mladih u
ŠAF-u je ljubav mladih zaljubljenika u "crtiće" proširiti na otkrivanje tajne animacije i njeno ovladavanje.

Od 1.1.1999. Škola animiranog filma djeluje kao samostalna udruga kinoamatera, udružena u Hrvatski filmski savez.

Članovima ŠAF-a mogu postati svi građani bez obzira na dob, zainteresirani za animirani film kao stvaraoci ili tek kao gledatelji, odnosno poklonici osme umjetnosti.

proslava
na proslavu 20. obljetnice (1995.) došli su dragi prijatelji ŠAF-a:
Bob Godfrey, Borivoj Dovniković - Bordo, Darko Vernić - Bundi,
Nicole Salomon, Joško Marušić, Rada Šešić...

VODITELJI ŠAF-a

Edo Lukman
rođen je u Čakovcu 1949. Utemeljitelj je ŠAF-a, voditelj brojnih filmskih radionica i autor radioničkih modela koji su ga učinili poznatim i traženim voditeljem filmskih radionica u zemlji i svijetu.
Dosada je sudjelovao u radu više od stotinu filmskih radionica, od kojih su mnoge organizirane u inozemstvu (Austrija, Danska, Finska, Francuska, Irska, Italija, Nizozemska, Norveška, Njemačka, Škotska, SAD.).
Autor je kratkog animiranog filma DOBRO OBAVLJEN POSAO, ostvarenog 1989. za Zagreb film, animiranih djelova za igrani film NE DAJ SE, FLOKI! (2000.), animirane špice festivala u Laonu (Francuska) 1994. i dva namjenska filma o problemu trgovine ljudima (2004.). Bio je član žirija na festivalu animiranih filmova u Bourg en Bressu (Francuska), 1992. i 1996., Svjetskom festivalu animiranih filmova u Zagrebu 2002.,  GOLD FISH Festivalu u Moskvi 2003. i 2005., te  ROSHD Festivalu u Iranu 2003.
Član je ASIFE od 1982. godine

POSJETE ŠAF-u

Posljednjih godina sve više dječjih grupa (ali i odraslih) dolazi u posjetu ŠAF-u, gdje se imaju prilike upoznati s osnovama stvaranja animiranih filmova, animacijskim tehnikama, specifičnostima rada i filmovima ŠAF-a.

U periodu od 2002. do početka 2011. ŠAF je posjetilo preko 2500 djece i odraslih iz Međimurske županije, te Zagreba i okolice.

Posjete se mogu dogovoriti za bilo koji radni dan (ponedjeljak - petak), isključivo u prijepodnevnim satima, u periodu od 1. listopada do 15. svibnja. Pritom treba voditi računa da u jednoj grupi može biti najviše dvadeset učenika. Za sve ostala pitanja možete nam se obratiti na telefon 040 310-458 ili e-mail:

saf@ck.t-com.hr

 

BIBLIOGRAFIJA NAPISA O ŠAF-u

 

ŠKOLA ANIMIRANOG FILMA ČAKOVEC 1975. - 1985.

Izdavač: Centar za kulturu Čakovec, 1985. Naklada 600 primjeraka.

Razni autori.

 

Katalog proslave 20 godina ŠAF-a

Izdavač: ŠAF, urednik: dr. Mira Kermek - Sredanović, 1995.

Naklada 500 primjeraka.


ŠKOLA ANIMIRANOG FILMA ČAKOVEC 1975. - 2000.
Mira Kermek - Sredanović
Izdavač: Hrvatski filmski savez i ŠAF, 2000. ISBN:953-96219-4-1
Naklada: 1000 primjeraka.

edo lukman      Jasminka
voditelji ŠAF-a

Jasminka Bijelić Ljubić rođena je u Čakovcu 1974. godine. Diplomirala je na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu iz područja primjene informatike u filmskom stvaralaštvu.
Na ŠAF-u radi od 1998. godine, te sudjeluje u svim područjima klubske djelatnosti (produkcija animiranih filmova, filmsko-pedagoški rad, prezentacija kluba, sudjelovanje na festivalima, filmske radionice...). Radila na nekoliko profesionalnih animiranih filmova kao pomoćni animator, a od 1999. asistira u radionici animiranog filma u sklopu Škole medijske kulture.
U slobodno vrijeme bavi se fotografijom i ilustracijama.

   
ŠKOLA ANIMIRANOG FILMA ČAKOVEC
Trg Republike 1, 40000 Čakovec, Croatia tel/fax: 385 40 310 458 e-mail: saf@ck.t-com.hr