novosti HOME  ENGLISH saflogo
GOSTOVANJE U SAN FRANCISCU

Projektom Hrvatskog filmskog saveza i Hrvatskog audiovizualnog centra, voditeljica J. Bijelić Ljubić predstavila je filmsko i videostvaralaštvo djece i mladih Hrvatske na 35. Mill Valley film festivalu u San Rafaelu (San Francisco).
Kalifornijski filmski institut u suradnji s festivalom odlučio je ove godine napraviti presedan, pa je tako uz nezavisne profesionalne filmove u konkurenciji festivala prikazao i deset filmova ŠAF-a koji su se prikazali kao svojevrsni foršpani prije filmova u glavnoj konkurenciji programa namijenjenog djeci.
Osim ovih projekcija, J. Bijelić održala je dvodnevnu radionicu crtanog filma za djecu od 9-11 godina, kojoj je nesebično otvorio vrata Intelov informatički klub u San Rafaelu. Radionica je privukla i velik broj odraslih, pa je tako bila praćena TV ekipom i nekoliko profesionalnih fotografa, roditeljima djece te djelatnicima kluba. Ostvaren je jednominutni film - čestitka festivalu i njegovom 35. jubileju.
Dvije retrospektive ŠAF-a prikazane su u osnovnim školama u okolici San Rafaela i Mill Valleya. Odaziv publike bio je više nego sjajan - djeca i odrasli spontano su reagirali na animirani svijet šafovaca, a voditeljica nije ni stigla odgovoriti na sva pitanja djece vezana uz stvaranje animiranog filma.
Djeci je prikazan i izbor filmova iz ostalih klubova u Hrvatskog koji rade s djecom i mladima, čime se hrvatsko filmsko i videostvaralaštvo djece i mladih po prvi put u takvom obliku predstavilo izvan Europe.
Ovakav oblik kreativnog izražavanja djece u sklopu izvannastavnih aktivnosti, brojnost klubova, tradicija - izazvali su divljenje i čuđenje organizatora i nastavnika, otvorivši time mogućnost daljnje suradnje s festivalom i školama koje bi takve programe rado uključili i u svoj festivalski te nastavni plan.


workshop

RASPOLOŽENI ZA PLES

Od 19. do 29. kolovoza u Čakovcu je držana 14. škola medijske kulture "Dr. Ante Peterlić" u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, u kojoj je sudjelovalo preko stotinu polaznika uključenih u rad mnogobrojnih teorijskih i radioničkih programa.
Ovogodišnja radionica za animirani film Ede Lukmana te stručne suradnice Jasminke Bijelić Ljubić brojila je šest polaznika, koji su ovaj put radili kratke animacijske vježbe na temu raznih vrsti plesova. Naizgled jednostavan zadatak, zapravo se pokazao vrlo složenim u izvedbenom smislu, no svaki je polaznik uspio izanimirati oko tridesetak sekundi izabranog plesa u raznim likovnim tehnikama, od pastela do digitalnih boja, pod zajedničkim nazivnikom RASPOLOŽENI ZA PLES.


filmovi

ŠAFOVI FILMOVI ŠIROM SVIJETA

Hrvatski audiovizualni centar uvrstio je dva šafova filma, BUDILICU Pije Vinke Klaić, te PLAVU ČAROLIJU, Ivone Levak u program filmova koji će predstaviti hrvatsku kinematografiju na festivalu u Festroji, Portugal tijekom rujna, te u Parizu, gdje će fokus na hrvatski film trajati do kraja 2012. godine.
Osim toga, gore spomenuti filmovi te osam drugih bit će prikazani kao predfilmovi prije glavnih projekcija na Mill Valley film festivalu u San Franciscu (04. -14.10.) profesionalnom festivalu nezavisnih filmova koji u svom dijelu programa ima i međunarodni festival dječjih filmova, a kojem će nazočiti Jasminka Bijelić Ljubić kao posebna gošća koja će predstaviti ŠAF, ali i cjelokupno filmsko i videostvaralaštvo djece Hrvatske kroz niz projekcija, nekoliko radionica crtanog filma te nastup u panel diskusiji lokalne TV postaje.
U gotovo isto vrijeme, održat će se i 50. revija dječjeg filmskog i videostvaralaštva u Zadru (04.-07.10), na koji je selektirano čak 9 ŠAF-ovih filmova, a Edo Lukman bit će gost i voditelj radionice animiranog filma na međunarodnom Bijelnalu animacije u Bratislavi.
Na kraju, treba reći da su filmovi ŠAF-a uvršteni u programe značajnih međunarodnih festivala dječjih filmova - počevši od jednog od najznačajnijih festivala dječjih filmova u Chicagu, gdje su u iznimno jakoj konkurenciji od preko 900 pristiglih filmova čak tri filma ŠAF-a odabrana za prikazivanje, do festivalu u Auburnu (Australija),

na kojem su sva četiri filma ŠAF-a iz prošlogodišnje produkcije uvrštena u program, te Festivala AniFest ROZAFA u Albaniji (tri filma).

Izbor novijih filmova ŠAF-a prijavljen je i na festivale u Ujedinjenim arapskim emiratima i Armeniji.

NOVI FILMOVI


Ovogodišnja filmska produkcija ŠAF-a broji rekordnih 35 dječjih filmova, 2 profesionalna te nekoliko filmova ostvarenih na filmskim radionicama. Od ovog broja, 26 filma su ostvarili šafovci početnici te oni nešto napredniji kao svoje prve vježbe i kratke autorske filmove, a devet su u kategoriji filmova kojima će se ŠAF predstaviti na raznim festivalima (svih devet prijavljeno je za 50. reviju hrvatskog djećjeg filmskog i videostvaralaštva, koja će se krajem rujna održati u Zadru).
To su filmovi MAČEK U DIVLJINI, KRUGOVI, PAS NA MJESECU, ŽDERONJA, MAČJI KAŠALJ, ČOVJEK KOJI JE VOLIO FUĆKATI, PSEĆE TIJELO, U PETNAEST DO - NASTUPA ZLO te SURFER NA (PA)METI.

Filmovi su vrlo raznovrsni, rađeni u različitim likovnim i animacijskim tehnikama prosječne dužine oko 2 minute. Većina ovih filmova razvijala se tijekom posljednje dvije godine, što govori u prilog ustrajnosti malih animatora da dovrše svoje filmove.
Prvu premijeru filmovi su imali na završnoj projekciji 19. internacionalne filmske radionice u Centru za kulturu, a svih devet filmova uvršteno je u program 50. revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece, koja će se održati u Zadru od 4. do 7. listopada ove godine.


filmovi 2012
PSEĆE TIJELO, PAS NA MJESECU, MAČJI KAŠALJ, ŽDERONJA

filmovi 2012
U 15 DO - NASTUPA ZLO, SURFER NA (PA)METI),
MAČEK U DIVLJINI, KRUGOVI

fuckas
ČOVJEK KOJI JE VOLIO FUĆKATI


NAGRADE ŠAFOVIM FILMOVIMA

Na 50. jubilarnoj reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece, održanoj od 4. do 7. listopada u Zadru, film ČOVJEK KOJI JE VOLIO FUĆKATI dobio je prvu nagradu stručnog žirija u kategoriji animiranih filmova. U službenim projekcijama Revije bilo je prikazano još osam filmova ostvarenih u protekloj školskoj godini.

Gotovo istovremeno, u albanskom gradu Shkoderu održan je AniFest ROZAFA, na kojem je ŠAF sudjelovao s tri filma, od kojih je film BAKA MUHOLOVKA dobio nagradu BEST ANIMATED FILM of "Rozafa Anifest 2012 (najbolji film u kategoriji filmova koje su radila djeca).
To je već druga ovakva nagrada ŠAF-u na ovom festivalu, jer je i prije dvije godine film LUTKE bio proglašen najboljim filmom.

 

BIJENALE ANIMACIJE BRATISLAVA


Od 9. do 13. listopada u Bratislavi je održan 11. bijenale animacije - festival koji u svojim programima predstavlja recentnu produkciju animiranih filmova za djecu, ali jednako tako i filmove koje rade djeca u studijima ili raznim radioničkim projektima.
ŠAF je i ove godine sudjelovao u programima festivala: u okviru posebne projekcije nazvane "Djeca za djecu", prkazan je izbor od sedam novijih šafovih filmova, a voditelj Edo Lukman ostvario je i dvije trosatne demo radionice u kojima su sudjelovali učenici nižih razreda osnovnih škola iz Bratislave.
Zadnji dan festivala obilježila je tužna vijest o smrti istaknutog češkog autora animiranih filmova, Bretislava Pojara.

bab12

9. LJETNA ŠKOLA FILMA ŠIPAN

Ovogodišnja Ljetna škola filma Šipan, već prepoznatljiva po svojoj skraćenici LJŠFŠ, ugostila je voditeljicu J. Bijelić Ljubić koja je ove godine vrlo osebujnoj djeci šipanske osnovne škole i gostima iz Zagreba predočila kako se radi crtani film.
Šarmantni u svojoj dječjoj razigranosti i spontanosti polaznici su u desetodnevnom radu napravila dvominutni film o svom prijatelju Zvonku iz animacijske grupe koji je neprestano kasnio na "nastavu". Film ZVONKO STIŽE! projiciran je u u sklopu završne večeri LJŠFŠ-a, uz simpatični igrani film koji su s djecom snimili voditelji Škole Miro Bronzić i Nils Neubert.
Osim radionice, ŠAF Čakovec predstavljen je i projekcijama izabranih animiranih filmova koji su svake filmske večeri projicirani ispred igranih filmova. Pozitivna reakcija publike dokaz je da ŠAF-ovi fimovi dobro "komuniciraju" s publikom svakolike dobi širom Hrvatske i svijeta, obzirom na svoj specifični način nastanka, univerzalnost tema te razumljivost bez dijaloga i teksta.

sipan

RADIONICA U DOBROVNIKU

Udruga za promicanje medijske kulture "Luža" iz Dubrovnika, nastavila je uspješnu suradnju sa ŠAF-om, pa je tako u prostorima udruge u art radionici Lazareti održana jednotjedna radionica animiranog filma za nastavnike iz dubrovačkih srednjih i osnovnih škola koji su ujedno i članovi Luže. Obzirom da udruga u listopadu organizira svoj prvi međunarodni festival filmova djece i mladih Mediterana, polaznici su u ugodnoj atmosferi kao svoju vježbu napravili simpatičnu špicu festivala u maniri crtanog filma.

dubrovnik

UP AND COMING 2011

Na festivalu "Up -and- coming" održanom u Hannoveru od 23. do 27. studenoga, namijenjenom prikazivanju filmova mladih do 27 godina, ŠAF je uspješno konkurirao s filmovima PODMORNICA i BAKA MUHOLOVKA.
Na poziv organizatora festivala, u Hannover su otputovali voditeljica te tri istaknute i vrijedne članice škole (Ivona Levak, Pia Klaić te Iva Ružić). Filmovi su prošli selekciju između 3000 prijavljenih filmova te ušli u konkurenciju od 120 polu- i profesionalnih studentskih filmova svih žanrova. U ugodnom društvu publike, djevojčice su u tri kratka intervjua predstavile svoj rad na filmovima, rad unutar ŠAF-a, te svoje viđenje odgledanih filmova u konkurenciji.
Pobjednički filmovi festivala profesionalne su produkcije mladih studenata, ozbiljnih tematika i osobnih priča (rat, djetinjstvo u siromaštvu Kine), stoga su filmovi poput ŠAF-a (pri čemu valja napomenuti da su šafovke bile najmlađe sudionice) predstavljali svojevrsni predah i malu dozu humora u cjelokupnoj produkciji festivala.


hannover
Iva Ružić, Pia Klaić, Ivona Levak i voditeljica Jasminka Bijelić


U PONUDI ŠTIFTOVI ZA ANIMACIJU I ANIMATORSKI STOLOVI


Osim štiftova za animaciju koji se već duže vrijeme mogu nabaviti u ŠAF-u, sada se posredstvom ŠAF-a mogu nabaviti i animatorski stolovi.
Stolovi izrađeni od pleksiglasa (prema zamisli voditelja ŠAF-a Ede Lukmana) napravljeni su u suradnji s tvrtkom "Eltel" Čakovec, dimenzija 32 x 42 x 15 cm i imaju ugrađeno "hladno" svjetlo, prekidač i priključni kabel dužine 120 cm.
Stol se može nabaviti po cijeni od 420 kn (uključen PDV) +
poštanski troškovi (prema dogovoru) Plaćanje na žiro račun:
2392007-1100032463 Međimurska banka Čakovec

ELTEL d.o.o Čakovec, Buzovečka 77, 40000 ČAKOVEC

MB: 0221082
tel:  040 364 270, fax: 040 364 944, eltel@eltel.com

stol

Štiftovi su izrađeni od plastike i prilagođeni su perforiranju papira običnom kancelarijskom bušilicom.
Cijena jednog štifta iznosi 20 kn (PDV uključen), a mogu se naručiti u ŠAF-u ili na tel: 040 312 088.

stiftŠKOLA ANIMIRANOG FILMA ČAKOVEC
Trg Republike 1, 40000 Čakovec, Croatia tel/fax: 385 40 310 458 e-mail: saf@ck.t-com.hr