ucionica HOME  ENGLISH saflogo
literatura

preston blairJedna od prvih knjiga o animaciji kojom smo se mnogo koristili u počecima rada ŠAF-a bila je ANIMATION Prestona Blaira. Ova knjiga ima i posebno značenje jer smo je dobili na poklon prilikom prve posjete grupe šafovaca Zagreb filmu, točnije studiju crtanog filma u Vlaškoj, davne 1976. godine.
Od tada pa do danas, nabavljali smo i koristili puno raznih knjiga o animaciji, a na ovoj stranici želimo predstaviti one za koje smatramo da mogu biti od velike pomoći u radu i razumijevanju animiranog filma.

ŠKOLA CRTANOG FILMA, Borivoj Dovniković Bordo
Izdavač: Prosvjeta, 1996. (drugo izdanje)
Cijena: 90 kn, ISBN 953-6279-13-4
Knjiga našeg poznatog autora animiranih filmova Borivoja Dovnikovića - Borde, nazaobilazan je priručnik za svakoga tko se želi baviti animiranim filmom...
Bordo
U predgovoru knjige, Dušan Vukotić je između ostalog napisao:
"Ova izuzetna knjiga profesionalnih i edukativnih vrijednosti uvodi početnike amatere i studente u školama i umjetničkim akademijama temeljito u svijet animacije, a istovremeno profesionalcima pruža mogućnost da provjere i upotpune svoje znanje; knjiga će im pomoći da prošire svoje horizonte u neograničenom svijetu pokrenutih crteža, oživljene linije, koja je beskonačna".


ALKEMIJA ANIMIRANOG FILMA, Joško Marušić i suradnici
Izdavač: Meandar, 2004. ISBN 953-206-148-7 (128 kn)
Superknjižara (136 kn)
alkemija
"Knjiga ALKEMIJA ANIMIRANOG FILMA sastoji se od dva tipa tekstova. Jedan, ključni tip jesu priručnički instrukcijski tekstovi u kojima se savjetodavno opisuju pojedini tipovi animacijskih postupaka, te tehnoloških i gospodarskih uvjeta za njihovo ostvarenje (tekstovi Marušića o tehnologiji animacije, te tekstovi Kreča, Petričića, Vaskova i Štaltera). Drugi dio tekstova pokušava dati estetski, kulturno-povijesni i socijalni kontekst pojave animiranog filma, a posebno hrvatske animacije."

(iz recenzije dr. Hrvoja Turkovića)

ANIMACIJA I REALIZAM, Midhat Ajanović
Izdavač: Hrvatski filmski savez, 2004. ISBN 953-7033-09-0
Cijena: 250 kn (HFS)

ajan"Zbirka studija Animacija i realizam - rasprave o svjetskoj animaciji Midhata Ajanovića vođena je jedinstvenom idejom: crtani film iskazom je naših temeljnih - osobno, društveno i povijesno ukorijenjenih - nazora na svijet te je utoliko podjednako vođen realističkim impulsom kao i druge filmske vrste.
Uz polaznu polemičku studiju o predrasudama koje crtanom filmu niječu sposobnost realističnog zadiranja u svijet (Na margini filmskog realizma), Ajanović proučava realističku inspiraciju u razvoju klasičnog crtanog filma, posebno u Disneyjevu stvaralaštvu, ali i u ukupnome ranome razvoju animiranog filma (Crtani realizam Walta Disneyja)".
(iz recenzije dr. Hrvoja Turkovića)

OSTALE KNJIGE I TEKSTOVI O ANIMACIJI

ZAGREBAČKI KRUG CRTANOG FILMA
- građa za povijest hrvatske kulture 1 - 4
Izdavač: Zavod za kulturu Hrvatske, 1972. / 1986.
Autori: Zlatko Sudović i Ranko Munitić

1. knjiga: Pedest godina crtanog filma u Hrvatskoj - almanah 1922. - 1972.

2. knjiga: Odabrani scenariji i knjige snimanja crtanih filmova zagrebačke škole

3. knjiga: Uspjesi i nedoumice (izbor i bibliografija napisa o crtanim filmovima zagrebačke škole objavljenih u domaćem tisku 1951. - 1972.
4. knjiga: Almanah 1972. - 1982.

HRVATSKI FILMSKI LJETOPIS
Izdavač: Hrvatski filmski savez

Tekstovi o animaciji i animiranom filmu raznih autora.

INOZEMNA IZDANJA

Za razliku od situacije u Hrvatskoj, u svijetu ima mnogo knjiga i priručnika koji se na najrazličitije načine bave animiranim filmom.
Na žalost, ove je knjige uglavnom nemoguće naći u domaćim knjižarama (s izuzetkom knjige THE COMPLETE ANIMATION COURSE, koju smo prije nekoliko godina sasvim slučajno našli u knjižari Tamaris i PREPARE TO BOARD! koju u ponudi ima Algoritam).
Ipak, danas u vrijeme "online" kupovine, relativno je jednostavno nabaviti željenu knjigu preko neke od mnogobrojnih "online" trgovina. Bez namjere da ikog posebno favoriziramo, spomenuli bismo Focal Press koji nudi zaista veliki broj knjiga o animaciji, a dobro opskrbljen i pouzdan je i Amazon. Za one koji ne prakticiraju ovaj način kupovine ostaje mogućnost da željenu knjigu pokušaju naručiti preko neke domaće knjižare koja u ponudi ima inozemna izdanja.


THE COMPLETE ANIMATION COURSE, Chris Patmore.
Izdavač: Thames & Hudson, 2003. ISDN 0-500-28437-7
animation course
Ova knjiga daje vrlo temeljit prikaz stvaranja animiranog filma, od ideje do realizacije, s mnoštvom primjera, opisom pojedinih animacijskih tehnika i popisom računalnih programa.

 THE ENCYCLOPEDIA OF ANIMATION TECHNIQUES, Richard Taylor Izdavač: Focal Press, 1996. / 2002. ISBN:978-0-240-51576-2

enciklopedija Namijenjena podjednako početnicima i profesionalcima, ova bogato ilustrirana knjiga nudi izvrstan pregled svih važnijih animacijskih tehnika i postupaka (crtani film, kolaž, kombinirane tehnike, animacija pijeska, crtež na staklu, animacija lutki i plastelina, komopjutorska animacija)

PREPARE TO BOARD!, Nancy Beiman
Izdavač: Focal Press / Elsevier , 2007. ISBN: 0-240-80820-7

Cijena: 290 kn u Algoritmu
board
Za sve koji žele naučiti kako smisliti i razraditi priču za animirani film (knjigu snimanja), s mnoštvom praktičnih primjera i ilustracija.

"... izvrsna knjiga koja precizno objašnjava postupke stvaranja filmske priče i rada na knjizi snimanja... jako korisno za sve studente i škole animacije.."
Brian P. McEntee, umjetnički direktor filma LJEPOTICA I ZVJER.

TIMING FOR ANIMATION!, Harlod Whitaker and John Halas
Izdavač: Focal Press / Elsevier , 2007. ISBN: 978-0-240-51714-8
timing
"TIMING FOR ANIMATION, bila je i još uvijek je, bez svake sumnje najbolja knjiga za studente animacije..."
(Bob Godfrey)
O autorima:
Harold Whitaker, profesionalni animator i predavač animacije. Neki od njegovih studenata danas su među najcjenjenijim autorima animiranih filmova.
John Halas, nekadašnji voditelj poznatog studija Halas and Batchelor, producirao je preko 2000 animiranih filmova, uključujući legendarnu ŽIVOTINJSKU FARMU i višestruko nagrađivanu DILEMU.
Bio je osnivač i dugogodišnji predsjednik ASIFE.

CARTOONS: ONE HUNDRED YEARS OF CINEMA ANIMATIONS Giannalberto Bendazzi
Izdavač: John Libbey & Company Ltd., 1994.
ISBN: 0-86196-445-4

THE ILLUSION OF LIFE: DISNEY ANIMATION

Ollie Johnston i Frank Thomas
Izdavač: Disney Editions , 1981. Prodaja: Amazon
ISBN 0-7868-6070-7

MASTERS OF ANIMATION
John Halas
Izdavač: BBC Books, 1987. (rasprodano)
ISBN: 0-563-20417-6

   
ŠKOLA ANIMIRANOG FILMA ČAKOVEC
Trg Republike 1, 40000 Čakovec, Croatia tel/fax: 385 40 310 458 e-mail: saf@ck.t-com.hr