arhiva HOME  ENGLISH saflogo
2011. GODINA

BAKI MUHOLOVKI DVIJE NAGRADE U BUDIMPEŠTI


Na festivalu KID'S EYE FILMFESTIVAL, koji se od 17. do 20. ožujka održao u Budimpešti, film BAKA MUHOLOVKA dobije je dvije nagrade u kategoriji filmova djece od 6 do 12 godina (od stručnog i dječjeg žirija).
Osim ovog filma, u program festivala uvršteno je još pet filmova ŠAF-a iz protekle dvije godine.


baka


RADIONICE U DUBROVNIKU I ZAGREBU

I ove je godine, Jasminka Bijelić Ljubić, imala je prilike za trajanja
7. Libertas film festivala u Dubrovniku (11.-16.04. 2011.) održati radionicu crtanog filma u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, ŠAF-a, LFF-a, te Gimnazije Dubrovnik. "Jednostavno, razumljivo, iskreno" - te tri riječi bile su nit vodilja kojima je 13 dubrovačkih srednoškolaca te 5 osnovnoškolaca tijekom 5 dana osmislilo svoj zajednički animirani film. Jasminka te gost radionice, američki animator Kelly Loosli, polaznike su upoznali sa svim aspektima nastanka radioničkog filma, od ideje do postprodukcije. U vrlo ugodnoj i motivirajućoj atmosferi grupa mladih iz predloženih je ideja izabrala onu radnog naslova KUTIJA, kolaž kratkih priča na istu temu, dok su djeca napravila vlastiti scenarij u obliku cjelovite priče s nekoliko jednostavnih likova, svojevrsni geg-film. Filmovi KUTIJA te RUČAK, ukupnog trajanja 3 minute, svoju su počasnu premijeru imali na završnoj ceremoniji festivala održanoj u konferencijskoj dvorani hotela Valamar Lacroma, uz predstavljanje voditelja i polaznika radionice.

Kao dodatak radionici u Dubrovniku, 18. i 19. 04. u kinu Tuškanac u Zagrebu organiziran je i ciklus predavanja g. Looslija za studente i profesore Akademije likovnih umjetnosti na temu profesionalnog animiranog filma, a Jasminka Bijelić Ljubić je održala i dvije demonstracijske radionice kolaž animacije. Polaznici su bili 40-ero djeca iz dviju osnovnih škola s područja Zagreba koji su s velikim veseljem napravili niz simpatičnih animacijskih vježbi.


filmovi


dubrovnik

NOVI FILMOVI

Članovi ŠAF-a ostvarili su ove godine četiri nova animirana filma: CRNA OVCA, film započet još prošle školske godine, rađen u tehnici kompjutorske kolaž animacije; BOŽIĆNA PRIČA, rađen kao klasična kolaž animacija, autorica Lucije Tot i Ivone Sabolić; MUNJEVITI, autorski film devetogodišnjeg Ivana Munđara, rađen u tehnici animacije crteža na papiru i ČUDESNE ZGODE ROBOTA ROBIJA, autorski film Leone Glavak, rađen u kombinaciji kompjutorske animacije kolaža i crteža na papiru.
Iskusne članice ŠAF-a Iva Ružić, Pia Klaić i Zoe Klaić, prihvatile su se realizacije velikog i tehnički zahtjevnog filma radnog naslova ČOVJEK KOJI JE VOLIO FUĆKATI, kojeg unatoč velikog zalaganja nisu uspjele dovršiti do kraja školske godine.

Treba spomenuti i najmlađe članove ŠAF-a, koji su i ove godine jako marljivo radili na svojim prvim kratkim filmovima i na kraju ostvarili preko 13 minuta animacije.
Svi dovršeni filmovi premijerno su prikazani na projekciji u okviru ovogodišnje Internacionalne filmske radionice, a prva četiri filma

predstavljat će ŠAF na 49. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece, koja će se krajem rujna održati u Varaždinu.


novi filmovi
CRNA OVCA, BOŽIĆNA PRIČA,
ČUDNOVATE ZGODE ROBOTA ROBIJA i MUNJEVITI

pocetnici


IZLOŽBA CRTEŽA IZ NOVIH FILMOVA

Od 18. do 30. lipnja u izložbenom prostoru Centra za kulturu bila je postavljena izložba crteža iz novih filmova ŠAF-a koju je pripremila i postavila Petra Vidović, dugogodišnja članica ŠAF-a. Evo njezinog osvrta na izložbu:

Iako sam odrasla uz ŠAF i dobro poznajem cijeli proces rada na animiranom filmu, uvijek me iznova začudi kreativnost, strast u likovnom izražaju i predanost višemjesečnom radu malih animatora.
Ovo je izložba posvećena ovogodišnjoj produkciji ŠAF-a, na kojoj je prezentirana mala povijest izrade filma: od ideje zapisane na papiru (na kojoj se nerijetko prepoznaje borba sa slovima) preko storyboarda, razrade likova i skica do gotovih crteža iz filmova. Radi se o filmovima koji su dovršeni ove godine, a neki od njih započeti su pred više od pet godina, što ukazuje na složenost pripreme i izrade filma. Izloženi su crteži pet filmova: Crna ovca, Čovjek koji je volio fućkati, Čudnovate zgode robota Robija, Munjeviti i Božićna priča.
Animirani film vole i djeca i odrasli, njegov je jezik razumljiv svima i ne traži posebne prijevode. Međutim, malo tko zna kakav veliki posao stoji iza tri minute animacije. Ovom se izložbom pokušala pokazati pozadina nastanka fima, dugotrajan pedantan rad ŠAF-ovih animatora desetogodišnjaka, pa i mlađih, koji svoje slobodno vrijeme nakon školskih obaveza posvećuju animiranom filmu. Filmovi poput Munjevitog, Božićne priče i Čudnovate zgode robota Robija, autorski su radovi dok su Crna ovca i Čovjek koji je volio fućkati i nastali kao timski rad više animatora. Film Čovjek koji je volio fućkati riješen je u tehnici klasične kolaž animacije koja omogućuje fantastična likovna rješenja u izradi pozadina, ali iziskuje naporno i pažljivo snimanje animiranja likova. Film Crna ovca rješen je u tehnici 2D kompjutorske animaciji koja pruža potpuno drugačiji likovni doživljaj. Sve se postprodukcije i snimanja rade preko kompjutora, ali ideje za pozadine, likove pa i povremeno kompletna klasična animacija - primjerice u nevjerojatnoj crtačkoj maniri autora Munjevitog - izvode se ručno. Upravo taj začuđujići dječji angažman u radu zaslužuje svako poštovanje.
Njegovanje dječjeg izraza i kreativnosti, zajedničko simpatično raspravljanje o temama (čemu svjedoče brojne skice crnih ovci) i mogućnost korištenja svih animiranih tehnika pod iznimnim vodstvom Ede Lukmana i Jasminke Ljubić Bijelić, blago je koje ima i čuva čakovečki ŠAF.
(Petra Vidović)


izlozba11

13. ŠKOLA MEDIJSKE KULTURE

13. Škola medijske kulture "Dr. Ante Peterlić" održana je od 21. do 31. kolovoza u Čakovcu. Školu je kao i sve dosadašnje organizirao Hrvatski filmski savez, ove godine u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom Međimurje, u čijim se je prostorima odvijala većina programa, Centrom za kulturu Čakovec i ŠAF-om. Medijski pokrovitelj bio je Radio 1 Čakovec. Kako je istaknula gđa. Vera Robić Škarica, ove je godine u programima Škole sudjelovalo preko 140 polaznika, od čega četrdesetak s područja Međimurja.

ŠAF je i ovaj puta bio organizator radionice za animirani film. Na radionici je sudjelovalo šest polaznika, koji su za desetak dana ostvarili šest kratkih animiranih filma u raznim animacijskim tehnikama i postupcima.

smek


 

NASTUPI NA FESTIVALIMA

U Zagrebu je 19. i 20. ožujka održan 2. Festival hrvatskog animiranog filma, u organizaciji Zagreb filma i ASIFA-e Hrvatske, na kojem su bila prikazana i dva filma ŠAF-a: BAKA MUHOLOVKA i PODMORNICA.

Šest filmova iz produkcije 2009. i 2010. prijavljeno je za 3. Kid's Eye Filmfestival, koji će se od 17. do 20. ožujka održati u Budimpešti i
svih šest filmova uvršteno je u program festivala.

FILMSKA RADIONICA U RIJECI

U organizaciji Kino video kluba LIBURNIJA-FILM, u Rijeci je od 10. do 13. ožujka održana filmska radionica za animirani film, koju je vodio Edo Lukman, voditelj ŠAF-a.
Zanimanje za radionicu bilo je prilično veliko, prijavilo se je petnaestak polaznika, uglavnom studenata s riječke Akademije primijenjenih umjetnosti. Oni su se najprije upoznali s osnovama animacije, animacijskim tehnikama i postupcima, a desetoro njih ustrajalo je do kraja i ostvarilo kratke animirane viježbe, uglavnom u animaciji crteža na papiru, ukupnog trajanja oko 3 minute.

liburnija

NAGRADA PODMORNICI NA FESTIVALU U VARAŽDINU

U Varaždinu je od 29. 04. do 1. 5. održan 2.VAFI (Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih). Na ovogodišnji festival stiglo je 145 filmova iz 20 zemalja, a u šest službenih projekcija uvršteno je ukupno 87 filmova, podijeljenih u tri dobne kategorije.

ŠAF je na VAFI prijavio tri filma iz prošlogodišnje produkcije, a u program su uvršteni filmovi BAKA MUHOLOVKA i PODMORNICA.

Prema odluci žirija, PODMORNICA je dobila drugu nagradu u kategoriji djece od 11 do 14 godina.

U nedjelju, nakon podjele nagrada, šafovci su ugostili grupu djece i njihove voditelje iz Izraela, koji su sa zanimanjem razgledali studio i upoznali se s specifičnostima rada ŠAF-a. Razgovarano je i o mogućem sudjelovanju djece iz Izraela na nekoj od sljedećih internacionalnih filmskih radionica.


posjeta ŠAF-u


RADIONICA U ŠIBENIKU

U besprijekornoj organizaciji g. Željka Šturlića iz Narodnog sveučilišta Dubrava, za vrijeme 51. Šibenskog festivala djeteta održano je nekoliko radionica animiranog filma za djecu osnovnoškolskog uzrasta.
Voditeljica Jasminka Bijelić Ljubić tako je od 26.6.- 02.07. grupi od šesnaestero šibenske djece pokazala tehniku crtanog filma. Radeći u gradu, između ostalog i inovatora Fausta Vrančića, (čije ime nosi škola u kojoj je radionica ostvarena) djeca su razvila zgodnu priču o njegovom "otkriću" padobrana. Faust je stavljen u kontekst suvremenog doba, znatiželjan je i maštovit kao i većina djece, pa tako i ove šibenske čiji je mediteranski temperament dodatno uljepšao radionicu.
Svako dijete animiralo je jednu dionicu priče, u skladu sa svojim mogućnostima i godinama jer raspon se protezao od 8 - 14 godina. Polaznici su se okušali u računalnoj obradi svojih crteža, a nekolicina njih i u ozvučenju filma što je vjerojatno bio i najzabavniji dio radionice. Posljednjeg dana festivala, upriličena je svečana projekcija svih filmova sa radionice te podjela diploma u predivnom šibenskom kazalištu.
Ceremonijom zatvaranja 51. MDF-a i himnom festivala "Zdravo maleni" Šibenik je, srećom, samo do sljedeće godine, zatvorio vrata festivalu na čijim ulicama caruju djeca, spontanost, veselje i kreativnost u svakom smislu.

šibenik

ŠAF U ČEŠKOJ


Na poziv gđe Martine Voračkove, voditeljica J. Bijelić Ljubić sudjelovala je u radu ljetne medijske škole "Animanie" u češkom Plzenu. U zanimljivom prostoru Škodine bivše tvornice, svi polaznici i predavači sudjelovali su u izradi nekoliko kratkih filmova u raznim tehnikama i vrstama: igranog, animiranog te nekoliko vježbi u Flashu i TV paintu.
ŠAF se u večernjem dijelu škole predstavio svojim filmovima, a organizirano je i posebno predavanje na kojem je voditeljica održala prezentaciju povijesti i specifičnosti rada u ŠAF-u. Većina sudionika bili su češki učitelji likovne kulture i art - terapeuti koji nemaju prilike raditi s djecom u uvjetima kino-klubova kao u Hrvatskoj, pa je na kraju predavanja, ali i tijekom cijelog tjedna bilo pregršt dodatnih pitanja o dječjem filmskom stvaralaštvu i pristupima kojima se služe voditelji klubova u Hrvatskoj.
Obzirom da je "Animanie" tek startala i opsegom programa i polaznika je relativno mala, voditeljica Ljubić je na zahtjev zainteresiranih polaznika održala i prezentaciju hrvatske Škole medijske kulture (Hrvatskog filmskog saveza), koja je svojevrsni raritet i u europskim razmjerima. Rad ove medijske škole, a posebice ŠAF-a i hrvatske animacije bio je vrlo dobro popraćen u nekoliko čeških novina te na državnoj televiziji.

RADIONICE U MCUK TRAVNO


Suradnja s Međunarodnim centrom za usluge u kulturi Scene Travno (Zagreb), nastavila se održavanjem dviju jednodnevnih radionica, kolaž i crtane animacije. Desetak osnovnoškolaca tako su posljednje dane ljetnih praznika proveli u ugodnoj atmosferi stvaranja kratkog animiranog filma nazvanog "TV PROGRAM". Obzirom da su većina njih sudionici i likovne i stripovske radionice MCUK-a, "iskazali" su se u svom likovnom izričaju i pokrenuli likove koje i inače koriste u svojim crtežima.
Kolaž animacije bile su svojevrsni poklon nadolazećem PIF-u, međunarodnom festivalu lutkarskih predstava, pa je tako svako dijete napravilo i izanimiralo lutku od papira, dok su se u crtanom dijelu opušteno izrazili kratkim, vlastitim filmskim pričama s kraja ljeta.

SVJETSKI DAN ANIMACIJE U LEPOGLAVI


Udruga nezavisne kulture iz Lepoglave, prva je u Hrvatskoj ove godine obilježila Svjetski dan animacije, i to prigodnom izložbom ŠAF-ovih crteža iz filmova, kako recentnih tako i onih starijih koji su obilježili njegov 36-togodišnji razvojni put. Osim izložbe, predstavljena je i selekcija ŠAF-ovih filmova po izboru Ede Lukmana te održana prigodna demonstracijska radionica kolaž animacije. U dvosatnom druženju nekolicina djece iz osnovne škole upoznalo se s tehnologijom nastanka animiranog filma te napravila svoje prve korake u animaciji.

lepoglava

 

CRNOJ OVCI TREĆA NAGRADA U MARIBORU


Članovi ŠAF-a i ove su godine poslali svoje nove filmove na međunarodni festival nekomercijalnog filma TOTI u Mariboru (Slovenija).
Festival će se održati u subotu, 26. studenoga, kada će biti podijeljene nagrade najboljim filmovima. Među njima je i film ŠAF-a CRNA OVCA, koji je dobio brončanu plaketu u kategoriji filmova mladih autora.


PODMORNICI PRVA NAGRADA U AUSTRALIJI


Film PODMORNICA dobio je prvu nagradu u kategoriji filmova djece u dobi od 6 do 14 godina, na 14. međunarodnom festivalu filmova za djecu i mlade, održanom od 19. do 23. rujna u Auburnu (Australija).
U program festivala uvršteni su i filmovi BAKA MUHOLOVKA i ČAROBNJAKOVA ŠUMA.


podmornica


FILMOVI ŠAF-a NA FESTIVALIMA U CHICAGU I HANNOVERU

Film PODMORNICA uvršten je u program 28. internacionalnog festivala filmova za djecu (CICFF), koji će se ove godine održati od
21. do 30. listopada u Chicagu.

Na ovogodišnji festival pristiglo je oko 900 filmova iz cijelog svijeta, a za prikazivanje na festivalu odabrano je 240, među njima i spomenuti film ŠAF-a.
Filmovi PODMORNICA i BAKA MUHOLOVKA uvršteni su u program internacionalnog festivala "UP AND COMING", koji će se od 24. do 27. studenog održati u Hannoveru. Prema informaciji koju smo dobili od organizatora, na festival je ove godine pristiglo čak 3000 filmova iz 44 zemlje, pa uvrštenje filmova ŠAF-a predstavlja zaista velik uspjeh.

GOSTOVANJE NA FESTIVALU "ANIMANIE"

U Plzenu je sredinom studenog održan češki nacionalni festival dječjeg animiranog filma. Voditeljica Jasminka Bijelić Ljubić bila je pozvana na festival kao međunarodni član žirija odraslih te voditeljica radionice crtanog filma. U konkurenciji četrdesetak selektiranih filmova dodjeljeno je sedam glavnih i nekoliko specijalnih nagrada. Osim dječjeg programa, na festivalu su bile predstavljene selekcije filmova iz nekoliko zemalja, izložbe vezane uz animirani film, organizirano je nekoliko radionica animiranog filma za djecu te jedna specijalna o tehnici rotoskopije koju su predstavili animatori češkog dugometražnog crtića "Alois Nebel", nastalog na temelju kultnog stripa. Projekcija istoimenog filma bila je prava poslastica za posjetitelje, obzirom da se radi o tehnički vrlo zahtjevnom i odlično realiziranom filmu.
ŠAF se predstavio i projekcijom najnovijih filmova, izvan konkurencije, zajedno s nekoliko filmova profesionalne češke produkcije. Nadamo se da će se ostvariti želje organizatora da ovaj zanimljivi festival od iduće godine preraste u međunarodni, čiji bi vrhunac bio dosegnut u 2015. godini, kada Plzen postaje europska prijestolnica kulture.


animanie
   
ŠKOLA ANIMIRANOG FILMA ČAKOVEC
Trg Republike 1, 40000 Čakovec, Croatia tel/fax: 385 40 310 458 e-mail: saf@ck.t-com.hr