arhiva HOME  ENGLISH saflogo
2007. GODINA

NASTUPI NA FESTIVALIMA ŠIROM SVIJETA...

Posljednjih nekoliko mjeseci filmovi ŠAF-a intenzivno se prikazuju na mnogim festivalima širom svijeta.
Krajem lipnja održan je u Melbourneu (Australija) LITTLE BIG SHOTS, međunarodni festival filmova za djecu na kojem su u program uvršteni filmovi ŠAF-a VODA i PROLJEĆE, a ovih dana je od organizatora stigla obavijest da će VODA biti prikazana na prestižnom filmskom festivalu u Sidneyu, a moguće i na jednom festivalu u Singapuru. Ujedno, ŠAF je pozvan da sa svojim novim filmovima sudjeluje i na idućem LITTLE BIG SHOTS festivalu.
www.littlebigshots.com.au
Krajem kolovoza ŠAF je sudjelovao na još jednom festivalu u Australiji - na 9. međunarodnom festivalu filmova za djecu i mlade u Auburnu (Australija) u program je uvršten film RUŽA.
www.cinewest.org.au
Na MILL VALLEY festivalu (Kalifornija, SAD) održanom od 5. do 15. listopada 2006., prikazana su tri filma ŠAF-a: VESELI DAN, OGRADA i FRKA, ZBRKA I STRKA, po kojem je program dječjih filmova iz desetak zemalja dobio i ime.
www.mvff.com
Svakako najznačajniji nastup ŠAF je imao krajem listopada na Hamptons International Film Festivalu (New York, SAD), gdje su u okviru YOUTH MEDIA PROJECT-a filmovi DJEČAK I ZMAJ i VODA nagrađeni kao najbolji dječji animirani filmovi, a u programu su prikazani još i filmovi TRES MUHERES, KOSTURSKI AJ-AJ, OPSESIJA, NOĆNI FANTOM i SVINJARIJA.
O kvaliteti šafovih filmova najbolje govore riječi voditeljice ovog projekta Emily Bennison:
"Čestitamo učenicima ŠAF studija na njihovim umjetničkim postignućima, koja su tim značajnija s obzirom na njihovu dob. Svi mi koji vodimo ovaj projekt , vrlo smo oduševljeni što ćemo prikazati radove tako talentirane djece i nadamo se da će nastaviti stvarati i prezentirati svoje filmove".
Film TRES MUHERES uvršten je i posebni program koji će se sredinom prosinca prikazati na projekciji u Hudsonu (New York).
www.childrensmediaproject.org
ŠAF je ove godine po prvi put sudjelovao i u programu međunarodnog festivala nekomercijalnog filma TOTI u Mariboru, gdje su filmovi RUŽA i OPSESIJA dobili posebna priznanja u kategoriji animiranih filmova.
U međuvremenu stigli su i pozivi za nove festivale, pa je tako kompletna prošlogodišnja produkcija prijavljena za Mill Valley Film Festival (Kalifornija, SAD), a film VODA poslan je u Slovačku, na Environmental Film Festival, koji se od 15. do 19. svibnja održava u Banskoj Bystrici.

PROJEKCIJA FILMOVA ŠAF-a U ZAGREBU

U organizaciji KIC-a, u Zagrebu je u petak 26. siječnja održana projekcija filmova ŠAF-a, s kojom je ŠAF nedavno gostovao u Japanu. Radi se oizboru od 11 novijih filmova, koji na najbolji način predstavljaju raznolikost ideja i animacijskih postupaka u šafovim filmovima.
Prije projekcije, u kraćem razgovoru predstavljene su aktivnosti ŠAF-a i nastupi na međunarodnim festivalima, s posebnuim osvrtom na festival u Osaki, a nakon projekcije voditelji Edo Lukman i Jasminka Bijelić Ljubić odgovarali su na pitanja o viđenim filmovima, specifičnostima i metodama rada s djecom u ŠAF-u.

FILMSKA RADIONICA U KOPRIVNICI

Od 10. do 14. travnja u Koprivnici je održana Proljetna škola animiranog filma u organizaciji FVD "Mravec", a pod pokroviteljstvom Zajednice tehničke kulture grada Koprivnice.
U radionici je sudjelovalo desetak članova FVD "Mravec" u dobi od 8 do 14 godina, koji su uz pomoć Ede Lukmana, voditelja ŠAF-a, ostvarili zanimljiv animirani film POMFRIJADA, trajanja dvije i pol minute, koji je djeci i roditeljima prikazan na svečanoj projekciji upriličenoj posljednjeg dana radionice.
Dogovoreno je i da dva člana "Mraveca" sudjeluju na ovogodišnjoj Internacionalnoj radionici u Čakovcu.

radionica
crteži

ŠAF NA FESTIVALU VIDEOTIVOLI U FINSKOJ

Na poziv gđe Maikke Kantola, direktorice festivala Videotivoli (Tampere, Finska, 06-11. 03. 2007., a u sklopu 37. Tampere festivala kratkometražnog filma), voditeljica ŠAF-a Jasminka Bijelić Ljubić boravila je  4 dana na festivalu na kojem je prikazano i četiri ŠAF-ova animirana filma (BAJKA , LOPTA , RUŽA , SVIJET U STAKLENOJ KUGLI). Filmovi ŠAF-a prikazivani su u Tullikamari centru za kulturu, zajedno sa kratkim dječjim i filmovima mladih, svih žanrova, koji su izabrani u službenu konkurenciju između 500 pristiglih videoradova. Projekcijama su prisustvovali gosti, djeca i mladi širom svijeta te finski školarci i njihovi profesori. Iako ŠAF nije bio jedini hrvatski kinoklub zastupljen na Videotivoliju i TFF, jedini je imao svog predstavnika na festivalu, pa je time zastupao i Hrvatsku. Obzirom da je Videotivoli dio Tampere film festivala, voditeljici se pružila prilika da pogleda još nekoliko retrospektiva te projekcija filmova u konkurenciji i tog poznatog festivala. Potražnja za kartama je bila vrlo velika, te je ponekad bilo nemoguće ući na bilo koju od projekcija, obzirom da su karte za popodnevne i večernje termine za goste festivala već bile rasprodane ujutro.
Uz projekcije filmova u konkurenciji, retrospektive, bilo je tu i izložbi, performansa, seminara, koncerata, uglavnom programa u trajanju od barem 20 sati dnevno. Atmosfera je bila odlična. Sami Finci ljubazni i simpatični, od onih slučajnih prolaznika (svi govore engleski i voljni su pomoći), do onih na festivalu kojima je to možda samo dio poslovne kulture. ŠAF-ova djelatnost te, općenito, tradicija kino/videostvaralaštva djece i mladih izazvala je interes stranih gostiju te domaćina. U popratnim razgovorima ukazala se mogućnost daljnje suradnje te razmjene filmova s drugim klubovima, radionicama sličnih interesa i djelatnosti širom svijeta.

ŠAFOVCI U EMISIJI "DOBRO JUTRO HRVATSKA"

U petak, 23. veljače šafovci su bili gosti poznate emisije HTV-a "Dobro jutro Hrvatska". Za tu priliku nekoliko članova ŠAF-a okupilo se u studiju u pomalo neuobičajeno ranojutarnje vrijeme, da bi u izravnom javljanju predstavili aktivnost ŠAF-a i neke od filmova na kojima se trenutno radi.

OSVALDO CAVANDOLI -
IN MEMORIAM


Početkom ožujka (3.03.) umro je Osvaldo Cavandoli, autor popularnog crtanofilmskog serijala LA LINEA iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća.
Rođen je 1920. godine u Madernu (jezero Garda, Italija), a od svoje druge godine živio je u Milanu, gdje je s 23 godine počeo crtati animirane filmove. Između 1950. i 1958. radio je kao producent i režiser lutka filmova, a 1969. stvorio je lik koji ga je proslavio diljem svijeta (serija je bila prikazivana u preko četrdeset zemalja i dobila je brojne nagrade i priznanja na raznim međunarodnim festivalima).
1984. godine Cavandoli je bio gost zagrebačkog ANIMAFESTA i tom je prigodom posjetio ŠAF, te osnovnu školu Dunjkovec u kojoj se je u to vrijeme održavala Internacionalna radionica animiranog filma.

videotivoli
Sinikka(Videotivoli), Austin (USA), Jenni (Tampere), Jasminka

cavandolli
Osvaldo Cavandoli u OŠ Dunjkovec (1984)

POHVALE FILMOVIMA ŠAF-a

Od gospodina Johna Morrisona, programskog direktora MIll Valley Film Festivala u Kaliforniji, stigla je ovih dana poruka s ocjenom prošlogodišnje produkcije ŠAF-a, koja je u cijelosti prijavljena za taj festival:
"Filmovi vašeg studija ove su godine bolji nego ikad. Hvala. Vjerojatno ću u program uvrsti tri filma: SVIJET U STAKLENOJ KUGLI, CRNA MAČKA i SVI SMO PALI S MARSA. Film RUŽA također je jako lijep, pa bi ga volio uključiti u program filmova mladeži."

9. ŠKOLA MEDIJSKE KULTURE

Voditelji ŠAF-a sudjelovali su i ove godine na Školi medijske kulture koja je u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza održana u Varaždinskim Toplicama od 20. do 30. kolovoza. Polaznici (nastavnici, samostalni autori, srednjoškolci) mogli su birati između niza filmskih radionica (igrani, dokumentarni, animirani film, montaža, snimanje...) predavanja, projekcija, prezentacija filmske građe, razgovora o filmovima i sl.
U radionici animiranog filma koju su vodili Edo Lukman i Jasminka Bijelić Ljubić, ove je godine sudjelovalo 11 polaznika od čega se njih 8 po prvi puta susrelo s praktičnim radom na animiranom filmu. Osnovna ideja, odnosno tema ovogodišnje radionice bila je animacija koraka, a realizirana je na način da su polaznici animirali različite vrste hodanja ovisno o svom iskustvu i mogućnostima. Iako je naglasak prvenstveno bio na animaciji koraka, konačni uradak uobličen je kao cjelovit trominutni animirani film sa simpatičnom i jednostavnom fabulom, nazvan ŠPANCIR FILM. Film je, kao i oni ostalih radionica, prezentiran na završnoj svečanosti.
Treba naglasiti da je ova Škola prošla u znaku oproštaja od dr. Ante Peterlića, osnivača Škole i njenog dugogodišnjeg predsjednika. U čast našem velikom filmologu, odlučeno je da se od sljedeće godine naziv škole promijeni u "Školu medijske kulture dr. Ante Peterlić"

FILM VODA NAGRAĐEN NA FESTIVALU U SLOVAČKOJ

Film VODA, mladog autora Tonija Zadravca, dobio je je još jedno značajno priznanje - na 12. međunarodnom natječaju umjetničke kreativnosti djece i mladeži GREEN WORLD, koji je održan u okviru ENVIRO FILM Festivala u Banskoj Bystrici (Slovačka), Toni je dobio visoko priznanje kao najbolje ostvarenje u kategoriji dječje animacije.
Ovu nagradu dodjeljuje slovačka Agencija za zaštitu okoliša iz Banske Bystrice i Ministarstvo zaštite okoliša Republike Slovačke, a osim animiranih filmova nagrađeni su i likovni radovi te fotografije. Svečana dodjela priznanja održana je 15. svibnja u Muzeju Slovačkog narodnog ustanka, a svečanosti su prisustvovali i voditelji ŠAF-a Edo Lukman i Jasminka Bijelić Ljubić.

MEĐUNARODNI FESTIVALI


S raznih međunarodnih festivala u ŠAF i dalje stižu pozivi za sudjelovanje. Tokom ljetnih mjeseci filmovi su poslani na festivale u Italiju i Ameriku, a ovih je dana u ŠAF stigla obavijest da je film RUŽA, autora Tonija Zadravca selektiran u program "Alice in the city", u okviru Internacionalnog filmskog festivala u RImu, koji će se održati od 18. do 27. listopada ove godine.
RUŽA je selektirana i za program 30. internacionalnog festivala Mill Valley u Kaliforniji (od 4. do 14. listopada), a osim tog filma, koji će biti prikazan u kategoriju filmova mladih, na festivalu će biti prikazani i film SVI SMO PALI S MARSA.
Dobre vijesti stigle su i s 9. međunarodnog festivala u Bratislavi - film VODA nominiran je u natjecateljsku kategoriju filmova do pet minuta (sekcija AZYL), a RUŽA, SVIJET U STAKLENOJ KUGLI i KLAUSTROFOBIJA, uvršteni su posebni program dječjih filmova.
Izbor od čak 11 filmova poslan je na Internacionalni festival dječjih filmova u New Yorku, a film KLAUSTROFOBIJA na TOTI festival u Mariboru.

45. REVIJA HRVATSKOGA FILMSKOG
I VIDEOSTVARALAŠTVA DJECE


Od 27. do 30. rujna ŠAF i grad Čakovec po peti su put bili domaćini revije hrvatskoga filmskog i videostvaralaštva djece, koja je organizirana u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatskim filmskim savezom, a pod pokroviteljstvom Grada Čakovca i Međimurske županije.
Na Reviji je sudjelovalo pedesetak dječjih klubova i sekcija s ukupno 135 prijavljenih filmova svih žanrova, od kojih je 83 odabrano za prikazivanje.
ŠAF je na Reviji sudjelovao s pet filmova: KLAUSTROFOBIJA, LOPTA, KAPLJICE, BAKICA STARIĆ-MLADIĆ-VESELIĆ i ŠARENI PLANET. Svih pet filmova prikazano je u programima Revije, a nagrađeni su filmovi KLAUSTROFOBIJA (nagrada stručnog žirija i žirija djece) te BAKICA i KAPLJICE (nagrada dječjeg žirija).

Više o događanjima i nagradama na stranici 45. Revije

>>>>>

revija 2007
Reviju je otvorio član ŠAF-a Jakov Skok


NOVI FILMOVI ŠAF-a

Šafovci su u 2007. godini ostvarili ukupno šest novih animiranih filmova. Dva filma, NAŠ SVIJET CRTIĆA i NAJBOLJI PRIJATELJ, početnički su filmovi grupe mlađih članova ŠAF-a i njihovi prvi pokušaji animacije. Ostala četiri filma ostvarili su stariji (i iskusniji) šafovci: film KAPLJICEgovori o kratkoj avanturi nekoliko kapljica mlijeka koje su "pobjegle" iz tetrapaka, BAKICA STARIĆ-MLADIĆ-VESELIĆ zabavna je priča o bakici koja neočekivano dobije puno novaca na lotu i odluči proputovati svijet, KLAUSTROFOBIJA, film o piliću koji na razne načine pokušava izaći iz jajeta i ŠARENI PLANET, zanimljiva priča o stanovnicima šarenog planeta koji jednog dana ostanu bez boje, rađena u kombiniranoj tehnici animacije crteža i kolaža.
Ova četiri filma, zajedno s filmom LOPTA, ostvarenim prošle sezone, prijavljena su za 45. reviju hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece, koja će se od 27. do 30. rujna održati u Čakovcu.


crteži BAKICA..., KAPLJICE, KLAUSTROFOBIJA i ŠARENI PLANET
slike
NAŠ SVIJET CRTIĆA i NAJBOLJI PRIJATELJ

VIKEND RADIONICA TU(M) BUM 2007.


U subotu 20. listopada u protorijama ŠAF-a organizirana je mini radionica za grupu od desetak polaznika radionica animiranog filma s proteklih škola medijske kulture, kojima je predstavljena nova verzija popularnog animacijskog programa TOON BOOM, s dodatnim objašnjenjima i praktičnim savjetima. Nakon cijelodnevnog rada, druženje je nastavljeno u ugodnom ambijentu seoskog turizma obitelji Turk, s željom svih prisutnih da se ovakav susret ponovo organizira u proljeće sljedeće godine.

tubum
Tu(m) Bum ekipa: Ivana Rupić, Boris Simeoni, Vesna Jurić, Marin Marinović, Vesna Marušić, Edo Lukman, Suzana Phillips, Marina Zlatarić, Jelena Alpeza, Sanja Bosak i Mirela Radoš

DAN HRVATSKE ANIMACIJE

U organizaciji ASIFA-e Hrvatske, u Zagrebu je u kinu Tuškanac 3. studenog održan DAN HRVATSKE ANIMACIJE, u povodu Svjetskog dana animiranog filma. Na ovoj, sad već tradicionalnoj manifestaciji, prikazana je kompletna godišnja produkcija animiranih filmova u Hrvatskoj. U programu dječjih animiranih filmova, prikazano je ukupno 27 filmova prijavljenih za ovogodišnju Reviju hrvatskog filmskog i videostvaralaštva, uključujući i svih pet novih filmova
ŠAF-a.

KLAUSTROFOBIJI PRVA NAGRADA U MARIBORU

Na 8. TOTI međunarodnom festivalu neprofesionalnog filma, održanom 24. studenog u Mariboru, film KLAUSTROFOBIJA dobio je prvu nagradu u kategoriji filmova mladih.
Na ovogodišnji festival, koji je po prvi put održan pod pokroviteljstvom UNICA-e, prijavljeno je ukupno 164 filmova iz 14 zemalja (svih žanrova), a najviše filmova, čak 46 bilo je iz Hrvatske. TOTI Grand Prix osvojio je igrani film IN THE WOODS (U šumi) autorice Maje Đokić iz Španjolske.

medijska 2007
crteži


FILMSKA RADIONICA U PITOMAČI


U Pitomači je od 5. do 10. studenoga održana filmska radionica za članove Foto video kluba "Mirko Lauš" koju je vodio Edo Lukman, voditelj ŠAF-a.
U radionici je sudjelovalo 14 učenika u dobi od 9 do 14 godina, koji su ostvarili zanimljiv animirani film u tehnici crteža na papiru, nazvan SUPER KLARA. Film je posljednjeg dana radionice prikazan djeci i roditeljima.
Treba svakako spomenuti odličnu organizaciju ove radionice, zahvaljujući prije svega agilnom voditelju Zdravku Jakupecu, koji je organizirao radionicu i stvorio sve potrebne preduvjete za nesmetan rad djece, usprkos prilično lošim prostornim uvjetima u kojima klub radi (dio starog dječjeg vrtića).
Nadamo se da će ova radionica, kao i predavanje koje je dr. Mira Kermek Sredanović održala tjedan dana kasnije, pomoći da Foto video klub "Mirko Lauš" dobije bolje uvjete za rad i tako nastavi tradiciju filmskog i videostvaralaštva u Pitomači, koja se je od 1957. do 1987. godine odvijala u kinoklubu "Slavica".


super klara
prizori iz filma SUPER KLARA


FESTIVAL ANIMIRANIH FILMOVA U WISSEMBOURGU

Voditelj ŠAF-a Edo Lukman bio je gost 7. međunarodnog festivala animiranih filmova održanom od 12. do 20. studenoga u Wissembourgu (Francuska). Iako taj festival nije u rangu velikih svjetskih festivala poput Annecya, Zagreba, Hiroshime, Ottawe itd., zahvaljujući vrijednim organizatorima i vrlo ugodnoj atmosferi prekrasnog alzaškog gradića, festival nudi vrlo zanimljiv i kvalitetan program animiranih filmova, od ponajboljih recentnih ostvarenja u kategoriji kratkih animiranih filmova, do dugometražnih animiranih filmova, raznih autorskih projekcija i retrospektiva (prikazana su i tri programa "zagrebačke škole crtanog filma") i izložbi.
Na festivalu je bilo prisutno nekoliko zaista velikih imena svjetske animacije, Aleksandar Petrov iz Rusije, Piotr Dumala iz Poljske, Kinachiro Kawamoto iz Japana i Michel Ocelot iz Francuske (autor dugometražnog animiranog filma Azur i Asmar, koji dobio glavnu nagradu na upravo završenom ANIMAFESTU u Zagrebu).
Žiri festivala, u kojem je bila i Margit Antauer, dugogodišnja direktorica ANIMAFESTA, dodjelio je glavnu nagradu (Grand prix) filmu THE RUNT, autora Andreasa Hykadea iz Njemačke.

wisembourg
M. Antauer i E. Lukman u društvu Michela Ocelota na izložbi crteža iz filma Azur i Asmar


ŠAFOVCI NA ZAGREB FILM FESTIVALU

U sklopu pretprograma na Vipovoj Bibijadi, posebnom programu filmova za djecu u okviru 5. ZAGREB FILM FESTIVALA (od 21. do 27. listopada), organizatori su odlučili predstaviti nekoliko filmova iz ovosezonske produkcije hrvatskih dječjih filmova i pozvati mlade autore da prisustvuju tim projekcijama.
Tako je u ponedjeljak, 22. listopada grupa od trinaest šafovaca, zajedno s voditeljima, bila na prezentaciji dva nova ŠAF-ova filma, KAPLJICE i KLAUSTROFOBIJA, koji su prikazani u prepunoj dvorani kina Europa, prije danskog igranog filma za djecu PRIČA O LETEĆOJ OBITELJI.
Osim ŠAF-ovih filmova, u istom su programu bili predstavljeni i filmovi mladih videostvaralaca iz Osijeka, Zaprešića i Šipana.


zagfest
 
ŠKOLA ANIMIRANOG FILMA ČAKOVEC
Trg Republike 1, 40000 Čakovec, Croatia tel/fax: 385 40 310 458 e-mail: saf@ck.t-com.hr