arhiva HOME  ENGLISH saflogo
2006. GODINA

FILMSKA RADIONICA U FRANCUSKOJ

Od 6. do 10.ožujka u francuskom gradu St. Quentinu održana je filmska radionica animiranog filma. U radionici je sudjelovalo 26 učenika škole Marthe Lefevre, u kojoj je i prošle godine održana vrlo uspješna radionica i iz koje je četvero učenika sudjelovalo na prošlogodišnjoj Internacionalnoj radionici animiranog filma.
Tema filma i ovaj put bila je temeljena na avanturama popularnih marionet lutki iz tog djela Francuske: Lefleru, Sandrini i Tchot Blaisea, a ostvaren je u tehnici animacije crteža na papiru.
Film nazvan HALUCINACIJE LEFLEURA u potpunosti je dovršen u pet dana radionice i premijerno prikazan posljednjeg dana radionice uz sudjelovanje svih učenika i nastavnika škole.
Glazbu za film također su izveli učenici škole pod vodstvom nastavnika koji je bio zadužen za organizaciju radionice.
Kao i prošle godine, cijela radionica prošla je u izuzetno ugodnoj atmosferi, čemu su svakako doprinjeli i sami nastavnici koji su koristili svaki slobodni sat za pomoć u realizaciji filma.

FILMSKA RADIONICA U DUBRAVI

U organizaciji Centra za film i video Narodnog sveučilišta Dubrava, a uz financijsku pomoć Hrvatskog filmskog saveza, u Dubravi je, (kao dio programa "Zima u Dubravi"), od 9. do 13. siječnja održana filmska radionica animiranog filma.
Za radionicu se prijavilo trinaest učenika od prvog do šestog razreda, koji su za svoj filmski prvijenac odabrali vrlo zanimljivu priču o zgodama i nezgodama jednog mjesečara. Svaki za sebe, nacrtali su i izanimirali trinaestak duhovitih epizoda, u uobičajenoj tehnici crteža na papiru, koji su zatim obojani i obrađeni u računalu, gdje je filmu dodan i zvuk.
Zbog složenosti projekta, film nije u potpunosti završen za vrijeme trajanja radionice, tako da je na završnoj projekciji malim autorima i roditeljima prikazana nedovršena verzija, no i to je izazvalo iskreno oduševljenje svih prisutnih.

mjesečar
radionica

ŠAF NA FESTIVALU VIDEOTIVOLI U FINSKOJ...

Filmovi ŠAF-a i dalje se intenzivno prikazuju na raznim festivalima po cijelom svijetu.
Početkom ožujka, na festivalu VIDEOTIVOLI u Tampereu (Finska) prikazana je kompletna prošlogodišnja produkcija ŠAF-a (VODA, OGRADA, VESELI DAN i FRKA, STRKA I ZBRKA), a pozivi su stigli i iz Australije za festival "Little Big Shots", na kojem će biti prikazan film VODA, iz Portlanda (SAD) gdje u okviru "Lil' Longbaugh Film Festival-a" organizatori žele prikazati film VESELI DAN, zatim za Mill Valley Film Festival (Kalifornia,SAD), a "National Gallery of Art" iz Washingtona želu prikazati izbor filmova filmova ŠAF-a u okviru prijekcija koje se tamo povremeno organiziraju...

POZIVI NA FESTIVALE...

Interes za filmove ŠAF-a i dalje je velik, te gotovo svaki tjedan pristigne poneki novi poziv.
Tako će se film VODA prikazati na manifestaciji MEDITERRIANEAN ENVIRONMENTAL AWARD, koja će se u drugoj polovici godine održati u Italiji i Turskoj, a izbor od desetak filmova ŠAF-a prikazat će se na značajnoj filmskoj manifestaciji "Osaka European Film Festivalu", koja će se krajem studenog održati u Japanu. Postoji mogućnost da tom festivalu sudjeluje i voditelj ŠAF-a Edo Lukman, koji bi uz prezentaciju stvaralaštva ŠAF-a (projekcije i izložba crteža i fotografija o radu ŠAF-a) trebao i voditi filmsku radionicu u jednoj školi u Osaki.
Sličan program priprema se i za Festival animiranih filmova u Tarnowu (Poljska), na kojem će kao gosti sudjelovati voditeljica ŠAF-a Jasminka Bijelić Ljubić i Toni Zadravec. Festival će biti održan krajem svibnja.

NOVA PRODUKCIJA ŠAF-a


Ove godine šafovci su ostvariti čak sedam novih animiranih filmova, od kojih je pet prijavljeno za sudjelovanje na 44. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece (svih pet filmova žiri je odabrao za prikazivanje na Reviji).
Produkcija je prilično zanimljiva i raznolika: od novog filma Tonija Zadravca, koji je nakon nagrađivanog filma VODA, napravio novi autorski film RUŽA, rađen u tehnici crteža olovkom na papiru, kompjutorske "kolaž" animacije SVIJET U KRISTALNOJ KUGLI, dva filma mlađih autora, BAJKA i CRNA MAČKA, zanimljivog filma LOPTA, do dva početnička filma, SVI SMO PALI S MARSA i OPERACIJA BRAŠNO.

Kompletna produkcija bila je predstavljena na posebnoj projekciji u subotu, 10. lipnja u 19 sati u dvarani Centra za kulturu.

crteži

ŠAF NA FESTIVALU U POLJSKOJ

Šafovci su na prijedlog g. Tadeusza Koniarza, voditelja kinokluba SZWENK iz Tarnówa, pozvani da sudjeluju na 24. međunarodnom festivalu filmova mladih do 21 godine u istoimenom gradu na jugu Poljske, održanom od 25-28. svibnja ove godine. Nakon petnaest sati vožnje vlakom, Toni Zadravec, član ŠAF-a čiji se film VODA našao u konkurenciji filmova i voditeljica Jasminka Bijelić Ljubić stigli su u grad u "blizini" Krakowa. Prvi dojam pri silasku s vlaka jest da je to grad secesije, no na putu do hotela vidimo da grad obiluje mnoštvom graditeljskih stilova, od romanike do suvremene arhitekture.
Sam festival predstavlja se kao najstariji filmski festival djece i mladih na svijetu i u posljednje tri godine održava se u Tarnówu. Ove godine u sklopu festivala održavala se i međunarodna filmska radionica, tako da su se skupili učesnici iz Poljske, Ukrajine, Švedske, Njemačke, Bjelorusije, Češke i Hrvatske. Selekcijska komisija (u kojoj je bio i g. Koniarz, predsjednik festivala) izabrala je devedesetak filmova raznih žanrova koji su ušli u konkurenciju, uključivši i šest filmova ŠAF-a (FRKA, ZBRKA I STRKA, OPSESIJA, ZIMSKI SAN, TRES MUHERES, PROLJEĆE i VODA). Treba napomenuti da su ostali filmovi uglavnom rađeni u srednjim školama na području spomenutih zemalja koje njeguju ili izučavaju medijsku kulturu, u teoretskom i nadasve praktičnom smislu, što se vidjelo u filmovima: od izrade scenarija, režije, vrlo dobre i "maštovite" montaže do dobrog zvuka. Šafovci su definitivno bili najmlađi sudionici, osim sa filmom OPSESIJA koji su radile srednjoškolke i koji je po dobi autora možda najviše odgovarao većini prisutnih autora.
ŠAF-u je priređena i vrlo dobra projekcija u lijepo uređenom podrumskom prostoru kafea Alchemik. Prostor je bio ispunjen do posljednjeg mjesta, a prikazani filmovi razveselili su publiku, čak u većoj mjeri no što je bilo za očekivati. Osim ove projekcije, postavljena je i mala izložba crteža iz šafovih filmova u prostoru hotela, neposredno do mjesta gdje se održala filmska radionica.
Osim ŠAF-a kao počasnog kluba, svoju prezentaciju i nastup u konkurenciji imao je i animacijski studio Krok iz Kijeva.
Žiri sastavljen od dvaju poljskih režisera te poznate poljske filmske novinarke odlučio je dodijeliti glavnu nagradu festivala animiranom filmu CVIJET, češkog autora (srednjoškolca) Zdeneka Havela, koji je film u potpunosti napravio u računalu, u školi koja je specijalizirana za primjenu informatike u grafičkoj i video djelatnosti.
Za ŠAF je festival bio dobra prilika za prezentaciju svog rada te uspostavu novih kontakata sa klubovima, autorima te producentima iz ovog dijela Europe.

crteži iz filmova

toni i jasna

ŠAF NA 44. REVIJI HRVATSKOG FILMSKOG I VIDEOSTVARALAŠTVA DJECE

ŠAF i Čakovec ove su godine po četvrti put bili domaćini Revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece.
Revija je održana od 8. do 11. lipnja 2006., zajedno s Internacionalnom filmskom radionicom (od 4. do 11. lipnja).
Šafovci su za Reviju prijavili pet filmova iz ovogodišnje produkcije. Svi prijavljeni filmovi odabrani su za prikazivanje na Reviji , a najuspješniji filmovi bili su SVIJET U STAKLENOJ KUGLI, koji je dobio jednu od ravnopravnih deset prvih nagrada Ocjenjivačkog suda odraslih i dječjeg žirija, te film RUŽA koji je također dobio nagradu dječjeg žirija.
Više o Reviji može se naći na stranicama HFS i Revija2006

DAN HRVATSKE ANIMACIJE

ASIFA Hrvatske, u suradnji sa Svjetskim festivalom animiranog filma, Hrvatskim filmskim savezom i Zagreb filmom organizirala je u nedjelju 29. listopada po četvrti put DAN HRVATSKE ANIMACIJE, a u povodu Svjetskog dana animiranog filma.
U četiri projekcije prikazana je kompletna jednogodišnja produkcija animiranih filmova u Hrvatskoj, od dječjih animiranih filmova do profesionalne produkcije.
ŠAF je bio predstavljen filmovima prikazanim na 44. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece, te nekoliko radioničkih filmova.

ŠAF NA FESTIVALU EUROPSKOG FILMA U OSAKI

13. Festival europskog filma u Osaki (Japan) organiziran je ove godine od 3. do 26. studenog na raznim lokacijama u Osaki. U svojim programima u pravilu nastoji predstaviti europski film gledateljima u Japanu (jer i  tamo, prema riječima organizatora dominira prije svega američka komercijalna produkcija).Tako je ove godine, uz program recentne filmske produkcije iz desetak država Europe, prikazan i program češkog igranog filma, te poseban program u čast velikog talijanskog redatelja Luchina Viscontija.
U tom društvu našao se je i program filmova ŠAF-a nazvan "Djeca iz Hrvatske stvaraju animirane filmove". Program sačinjen od devet ponajboljih filmova  ŠAF-a iz posljednjih nekoliko godina, prikazan je na tridesetak projekcija: jednoj na čuvenom Kansai aerodromu, tri u Kids Plazi (novom velebnom zdanju u centru Osake, gdje se djeci na četiri kata nude najrazličitiji programi za zabavu i učenje), a od 21. do 26. dnevno po šest projekcija na brodu Santa Maria. Projekciji u Kids Plazi osobno je prisustvovao voditelj šAF-a Edo Lukman i bio vrlo ugodno iznenađen brojem posjetitelja (stotinjak roditelja i djece na svakoj projekciji), kao i oduševljenjem s kojim su gledali filmove. Na kraju svake projekcije djeca su mogla crtati i pisati o dojmovima iz filmova, a cijeli program pratila je i lokalna televizija. Osim projekcija šafovih filmova, organizatori su predvidjeli i tri predavanja (prezentacije) na kojima je E. Lukman imao prilike detaljnije predstaviti rad ŠAF-a, ali i dječje filmsko stvaralaštvo u Hrvatskoj. Prvo predavanje održano je također u Kids Plazi za tridesetak (uglavnom) nastavnika koji su s velikim zanimanjem pogledali nekoliko (za tu priliku posebno odabranih) filmova, saslušali jednosatno izlaganje o osobitostima i načinu rada s djecom u ŠAF-u i na kraju postavili niz zanimljivih pitanja. Slično predavanje bilo je održano i za studente i profesore poznatog Sveučilišta u Kobeu, a vrlo uspješna bila je i jednodnevna filmska radionica, održana za studente animacije u Osaka Designers' College, kojima je osim kraćeg predstavljnja rada ŠAF-a, demonstrirn rad u tehnici kolaž animacije, tehnici koja u Japanu općenito nije baš posebno zastupljena, pa su tako i u ovoj školi rad i učenje prvenstveno orijentirani prema "manga" animaciji. Iako su u početku bili malo rezervirani prema "novoj" animacijskoj tehnici, većina je studenata vrlo brzo s velikim oduševljenjem nacrtala i izrezala jednostavne likove i snimila nekoliko kratkih animacija.
Na svim predavanjima prisutni su mogli pogledati i izložbu crteža iz filmova i fotografija iz rada ŠAF-a. Nastup ŠAF-a na ovomj značajnom festivalu može se bez pretjerivanja ocijeniti kao vrlo uspješno i najcjelovitije predstavljanje ŠAF-a u svijetu do sada. Sudjelovanje ŠAF-a na festivalu u Osaki značajno je pomoglo i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske - Uprava za međunarodnu suradnju, na čemu im se i ovom prilikom posebno zahvaljujemo.

8. ŠKOLA MEDIJSKE KULTURE

Nakon nekoliko godina u Trakošćanu, Škola medijske kulture ove je godine održana u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama (od 19. do 29. kolovoza). U organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Hrvatskog filmskog saveza, ova značajna manifestacija ponudila je i ovaj put bogat program, namjenjen nastavnicima i voditeljima kinoklubova, samostalnim autorima i svima onima koji žele dopuniti svoje znanje o teoriji i praksi stvaranja filmova. Održana su dva seminarska programa medijske kulture (osnovni i napredni), te radionice za dokumentarni, igrani i animirani film, TV reportažu, kameru i snimanje, montažu, scenarij i tonsku obradu. U navedenim programima i radionicama sudjelovalo je stotinjak polaznika.
Radionicu za animirani film i ove su godine realizirali voditelji ŠAF-a, Edo Lukman i Jasminka Bijelić Ljubić. Iako je broj polaznika bio relativno malen (šest od prijavljenih osam), ostvaren je vrlo zanimljiv animirani film nazvan ČONČIKA u trajanju od 3 minute i
40 sekundi, rađen u nekoliko različitih animacijskih tehnika (crtež na papiru, kolaž, animacija fotografija). Film je zajedno s radovima ostalih radionica veoma uspješno prikazan posljednjeg dana Škole.

čončika
čončika

ANIMAFEST

Neposredno nakon završetka Internacionalne filmske radionice i 44. Revije hrvatskog filmskog i videostvaralaštva, voditelji radionice i gosti iz Rusije boravili su na ANIMAFEST-u, 17. svjetskom festivalu animiranih filmova, koji je od 12. do 17 lipnja održan u Zagrebu.
Na festivalu su bila i dva člana ŠAF-a, Helena Jelenić i Toni Zadravec, koji su zajedno s djecom iz Rusije, Zaprešića i Zagreba bili članovi međunarodnog dječjeg žirija i ocjenjivali filmove namjenjene djeci, a nagradili su film DJEVOJČICA SA ŠIBICAMA autora Rogera Allersa iz Amerike.
Sve Šafovce posebno je obradovao dokumentarni film o posjeti slavnih disneyevih suradnika Franka Thomasa i Ollia Johnstona Čakovcu, u lipnju 1982. godine, koji je bio prikazan prvog dana ANIMAFESTA.
Inače, selekcija filmova na ovgodišnjem ANIMAFEST-u bila je po općem sudu jako dobra, vidjeli smo zaista mnoštvo izvrsnih animiranih filmova, a glavnu nagradu, Grand prix dobila je Joanna Quinn iz V. Britanije za svoj novi film SNOVI I ŽELJE - OBITELJSKE VEZE.
Sve nagrađene filmove čakovečka će publika moći vidjeti u okviru programa "Ljeto u gradu Zrinskih", u četvrtak, 20. srpnja s početkom u 20:30 sati (atrij staroga grada). Filmove će predstaviti Joško Marušić i sam dobitnik jedne od nagrada ANIMAFESTA.

kobe
s predavanja na Kobe University - više fotografija u galeriji >>>

dječji žiri
članovi međunarodnog dječjeg žirija na ANIMAFEST-u

 
   
ŠKOLA ANIMIRANOG FILMA ČAKOVEC
Trg Republike 1, 40000 Čakovec, Croatia tel/fax: 385 40 310 458 e-mail: saf@ck.t-com.hr