arhiva HOME  ENGLISH saflogo
2005. GODINA
30 GODINA ŠAF-a
3o godina ŠAF-a
Od 19. do 26. lipnja 2005. održana je 12. internacionalna filmska radionica, koja je ove godine bila organizirana u zanku
obilježavanja 30. obljetnice ŠAF-a.

LE PORTRAIT DE SANDRINE -
FILMSKA RADIONICA U FRANCUSKOJ


Od 21. do 25. ožujka 2005. voditelj ŠAF-a Edo Lukman ostvario je jednu veoma zanimljivu i uspješno realiziranu filmsku radionicu. Radionica je održana u školi MARTHE LEFEVRE, u Saint Quentinu, gradu smještenom stotinjak kilometara sjeverno od Pariza. U radu su sudjelovali učenici dva razreda u dobi od 14 godina i unatoč činjenici da je grupa bila iznimno velika (26 učenika), a zamišljen projekt prilično složen (film na unaprijed pripremljenu glazbu), sve je ipak bilo završeno na vrijeme i bez problema, te su učenici i nastavnici posljednjeg dana radionice mogli pogledati trominutni film: SANDRININ PORTRET, ostvaren u tehnici animacije crteža na papiru. Temu filma izmislili su i uglazbili učenici uz pomoć svog nastavnika, a temelji se na još jednoj avanturi Lafleura, Sandrine i Tchot Blaisea (likovi iz "Ches Cabotans d' Amiens" - popularnih marionet lutki iz pokrajine Picardie), koji u ovoj prilici dolaze u St. Quentin u posjet poznatom slikaru Maurice Quentin de la Touru i nagovore ga da naslika Sandrinin portret...
Ovaj projekt voditelj će pamtiti kao odličan primjer dobro organizirane i pripremljene filmske radionice. Iako je grupa bila zaista velika (rad se odvijao u čak dvije učionice), film tehnički vrlo zahtjevan, a postojao je i komunikacijski problem (učenici ne govore engleski, a voditelj francuski jezik), svi dogovoreni zadaci bez problema su ostvareni i to u jednoj gotovo nevjerojatnoj radnoj i kreativnoj atmosferi. Zasluge za to idu kompletnom kolektivu škole, jer osim nastavnika neposredno zaduženog za ovaj projekt (koji je veoma dobro pripremio i motivirao djecu), u radionicu su se aktivno uključile i obje nastavnice engleskog jezika, ali i mnogi drugi nastavnici, koji su koristili svaki slobodni sat da dođu pomoći i pogledati kako se radi animirani film. Svi oni, zajedno sa djecom i ravnateljem škole, prisustvovali su projekciji posljednjeg dana radionice i s oduševljenjem pogledali ostvareni film.

ŠAFOVCI U TV EMISIJI
"PLATNO, BOJE, KIST"


Ekipa TV emisije PLATNO, BOJE, KIST snimila je nedavno u ŠAF-u prilog o nastajanju crtanog filma. Grupa mladih šafovaca demonstrirala je sve bitne faze u stvaranju jednog animiranog filma, počevši od razrade knjige snimanja, preko crtanja likova i pozadina, animiranja i snimanja.
Redateljica emisije je Mirela Sakoman, a bit će na programu 21. travnja.

snimanje priloga
FILMOVI ŠAF-a NA MEĐUNARODNIM FESTIVALIMA

ŠAF-ovi filmovi i dalje se sa uspjehom prikazuju na renomiranim festivalima dječjih filmova u svijetu.
Tako je u Finskoj, u okviru poznatog Tampere festivala, od 7. do 13. ožujka održan drugi VIDEOTIVOLI - festival dječjih animiranih filmova, na kojem je prikazana kompletna prošlogodišnja produkcija ŠAF-a.
Na međunarodnom Festivalu filmova za djecu u San Diegu (Kalifornija), održanom od 8. do 10. travnja, organizatori su u program uvrstili tri filma ŠAF-a: PROLJEĆE, DJEČAK I ZMAJ i KLUPA, a u programu CHILDISH Festivala u Minneapolisu (SAD), održanom od 1. do 16. travnja prikazan je film ZIMSKI SAN.
U međuvremenu su stigli pozivi za sudjelovanje na Festivalu u Gonferville l'Orcher (Francuska) i REEL TEENS USA Festivalu koji će se početkom lipnja održati u Woodstocku (New York).

VIDEOTIVOLI >>>

CHILDISH FESTIVAL >>>

SAN DIEGO INTERNATIONAL CHILDREN FILM FESTIVAL >>>

ŠAFOVCI NA FESTIVALU U KECSKEMETU (MADŽARSKA)

U madžarskom gradu Kecskemetu, od 15. do 19. lipnja održan je Festival animiranih filmova, na kojem se je ŠAF predstavio projekcijom odabranih filmova, nastalih od 1986. do 2005. godine. Za vrijeme Festivala, održana je i filmska radionica u kojoj su sudjelovale četiri članice ŠAF-a, zajedno s voditeljem Edom Lukmanom. Tema radionice bila je "Ja i moj omiljeni...", a osim šafovaca, u radionici su sudjelovali i mladi iz Danske i Madžarske. Osim rada u radionici, mladi šafovci uspjeli su razgledati i neke znamenitosti tog lijepog madžarskog grada.

st. quentin
crteži

crteži

šafice
Majda Horvat, Vanda Kipke, Marina Horvat i Helena Jelinić u razgedavanju Kecskemeta

ČETIRI NAGRADE NA REVIJI U KUTINI

Na 43. reviji dječjeg filmskog i videostvaralaštva (Kutina, od 10. do 12. lipnja) sa svoja četiri filma ŠAF su predstavljali: Lidija Kipke, Marsel Pongrac, Tomislav i Ivan Pintarić, Ana Zvonarek, Toni Zadravec te voditeljice Jasminka Bijelić Ljubić i Monika Vrtarić-Vuk. U konkurenciji su prikazani svi prijavljeni filmovi: FRKA, ZBRKA I STRKA, OGRADA, VESELI DAN i VODA.
Posljednjeg dana Revije podjeljene su nagrade, a ŠAF ih je dobio ukupno četiri: film VODA nagrađen je jednom od deset ravnopravnih prvih nagrada stručnog žirija i nagradom žirija djece, VESELI DAN taođer je dobio nagradu stručnog žirija, a OGRADA nagradu žirija djece.
Osim ŠAF-ovih filmova, na ovogodišnjoj je Reviji bilo prikazano dosta animiranih filmova, posebice iz kinoklubova u Zaprešiću i Sesvetama, a pojavili su se i novi klubovi, poput kluba iz Vrsara. Po troje djece iz novijih klubova koji stvaraju animirane filmove (Vrsar, Rovišće) dobilo je posebnu nagradu - sudjelovanje u radu 12. internacionalne filmske radionice u Čakovcu.
Organizatori su se potrudili da između mnogobrojnih i prilično napornih projekcija ponude i nešto ležernije sadržaje pa su tako sudionici imali priliku vidjeti i europsko selo roda te dio ljepota Lonjskog polja.

šafovci na reviji
Šafovci na Reviji u Kutini, nakon podjele nagrada

LJETNA ŠKOLA FILMA ŠIPAN

U organizaciji Udruge mladeži Šipanske luke "DOM" i organizacijske i financijske pomoći Hrvatskog filmskog saveza, na otoku Šipanu je ove godine od 4. do 15. kolovoza po drugi put organizirana LJETNA ŠKOLA FILMA. Ova manifestacija, namijenjena prvenstveno mladima koji žive ili pak provode ljetne praznike u Šipanskoj luci, sastoji se od svakodnevnih večernjih filmskih projekcija na otvorenom i dvije filmske radionice: radionice za igrani film, koju su ove godine vodili Amir Kamber i Vanja Činić, te radionice za animirani film koju je vodio Edo Lukman, voditelj šAF-a.
U radu ove radionice sudjelovalo je desetak mlađih osnovaca iz Šipanske luke, Zagreba, Tuzle i Skopja, koji su sudjelovanje u radionici shvatili vrlo ozbiljno i uz puno zalaganja ostvarili kratki animirani film INVAZIJA.
Film je s velikim uspjehom prikazan na završnoj projekciji.


veselje na kraju

invazija
Prizor iz filma INVAZIJA


37. REVIJA HRVATSKOG FILMSKOG I VIDEOSTVARALAŠTVA

ŠAF-u NAGRADA UNICE

U Đurđevcu je od 25. do 27. studenog 2005. godine održana 37. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva,
na kojoj je prikazano ukupno 43 filmova, koje je stručni žiri odabrao između 139 prijavljenih filmova.
U šest revijskih projekcija, moglo se je vidjeti dosta zanimljivih ostvarenja svih žanrova - dokumentaraca,
igranih, animiranih i eksperimentalnih filmova, a najbolje su ocijenjeni dokumentarni film ŠTEFICA, autora
Slavena Žimbreka iz Zagreba,eksperimentalni HEART OF THE IMMIGRANT,Zorana Zekanovića iz Zuricha (Švicarska) i
dokumentarac NESTAJANJE Mladena Burića iz Zagreba.
ŠAF na ovoj reviji nije sudjelovao u natjecateljskom djelu (revija obuhvaća samo radove mladeži i odraslih
kinoamatera), ali je dobio Posebno priznanje Hrvatskog filmskog saveza "za izniman tridesetogodišnji doprinos razvoju
filmskog i videostvaralaštva djece" te PLAKETU UNICE "za dugogodišnji doprinos klupskoj aktivnosti na području
filmskog i videostvaralaštva".

FILMU FRKA, ZBRKA I STRKA PRVA NAGRADA U AUSTRALIJI

Nakon uspješnog nastupa na 43. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece, održanoj početkom lipnja u Kutini, filmovi ŠAF-a krenuli su na festivale diljem svijeta.
Prvi u nizu jesenskih festivala bio je 8. festival filmova za djecu i mlade u Auburnu (Australija), održan od 19. do 23. rujna, na kojem su sva četiri prijavljena filma ušla u selekciju, a film FRKA, ZBRKA I STRKA dobio je prvu nagradu u kategoriji filmova djece od 6 do 14 godina. Film je nastao po prema ideji i likovima koje je osmislila Helena Jelenić, učenica šestog razreda OŠ Mala Subotica, a na animaciji su još radile Marina Horvat iz III OŠ Čakovec, te Lidija i Vanda Kipke iz OŠ Strahoninec. Na ovogodišnji festival pristiglo je oko 300 dječjih filmova iz četrdesetak zemalja, tako da je nagrada osvojena u takvoj konkurenciji zaista veliko priznanje, a zasigurno i veliki poticaj mladim šafovcima da nastave sa svojim filmskim stvaralaštvom.
Sljedeći festival na kojem će se članovi ŠAF-a predstaviti sa svojim fimovima je Međunarodni festival filmova za djecu u Chicagu (od 27. 10. do 6. 11.). Na tom festivalu, jednom od najvećih takvih festivala u svijetu, ŠAF redovito sudjeluje već duži niz godina.
Ove je godine također pijavljena cijela produkcija (četiri filma), a selekcijska komisija je od preko šesto prijavljenih filmova u program uvrstila filmove VESELI DAN I VODA.

7. ŠKOLA MEDIJSKE KULTURE TRAKOŠĆAN

Škola medijske kulture koja se svake godine potkraj kolovoza održava u Trakošćanu (u organizaciji Ministarstva znanosti, prosvjete i športa te Hrvatskog filmskog saveza) i ove je godine (od 19. do 29. 8.) privukla velik broj nastavnika, srednjoškolaca te samostalnih autora koji se bave filmom, bilo kao predavači medijske kulture u školama ili voditelji kino klubova.
Uz niz teorijskih i praktičnih programa, koje vode renomirani hrvatski predavači, snimatelji, redatelji te scenaristi, voditelji ŠAF-a, Edo Lukman i Jasminka Bijelić Ljubić vodili su radionicu za animirani film u koju se uključilo sedmero polaznika, nastavnika hrvatskog jezika, razredne nastave i likovne kulture. Oni su, bez obzira na animacijsko predznanje, radili na zajedničkom crtanom filmu. Polaznici su prošli sve faze izrade filma, od teorijskog uvoda u animaciju, pronalaženja i razrade ideje, same animacije na papiru, rada u računalu te ozvučenja. U rad na ozvučenju uključili su se i lokalni glazbenici, koji su se rado odazvali snimanju male glazbene dionice koja se koristila u filmu.
Nakon desetodnevnog rada, ostvaren je film podužeg naziva i prilično impresivne minutaže, ŠTO JE ANĐELINA VIDJELA U TRAKOŠĆANU KOLOVOZA 2005., koji je s uspjehom prikazan na završnoj projekciji svih radova ostvarenih na ovogodišnjoj Školi.

polaznici radionice

crteži

ŠAF NA FESTIVALU U MOSKVI

Voditelj ŠAF-a Edo Lukman pozvan je kao počasni gost i član žirija na međunarodni festival animiranih filmova za djecu GOLD FISH, održan od 24. rujna do 3. listopada u Moskvi. Na ovogodišnjem, jubilarnom 10. izdanju ovog poznatog festivala, prikazano je tridesetak profesionalnih animiranih filmova za djecu i mlade (većinom iz Rusije), nekoliko retrospektivnih programa i program filmova nastalih u dječjim studijima u Rusiji i Estoniji.
Članovi žirija u kojem su bili Jean-Luck Slock iz Belgije, Eugenija Ursu iz Moldavije, Andrey Koulev iz Bugarske i Edo Lukman iz Hrvatske, dodijelila je ukupno šest nagrada, od kojih je najznačajniju (Grand Prix) dobio film LITTLE THINGS autora Daniela Greavesa iz Velike Britanije. Nagradu za najbolji film naijenjen djeci dobio je poznati ruski animator Konstantin Bronzit za film MAČKA I LISICA (film iz serijala koji se radi u studiju Pilot Film u Moskvi).
ŠAF se je na ovom festivalu predstavio izborom od petnaestak filmova nastalih od 1976. do 2005. godine i prigodnom izložbom dokumentarnih fotografija i crteža iz filmova. Kao i uvijek projekcija šafovih filmova izazvala je veliku pozornost prisutnih animatora i voditelja dječjih kino klubova, a bila je to i dobra prigoda da se dogovore i neke buduće suradnje. Jedna od njih je i mogućnost da na sljedeću Internacionalnu filmsku radionicu dođu djeca iz Estonije.

FILM VODA NAGRAĐEN U CHICAGU

Član ŠAF-a Toni Zadravec, učenik 6. razreda I. osnovne škole dobio je značajno priznanje za svoj film VODA na
Festivalu dječjih filmova u Chicagu (SAD):
The Kenneth F. and Harle G. Montgomery Prize -- Certificate of Excellence for Best Child-Produced Film or Video
(posebno priznanje za najbolji film u kategoriji filmova koje su ostvarila djeca).
Film je ostvaren u tehnici animacije crteža na staklu i već je dobio nagradu kao najbolji animirani film na ovogodišnjoj 43. hrvatskoj reviji dječjeg filmskog i videostvaralaštva, održanoj početkom lipnja u Kutini.
Osim ovog filma, u programu festivala u Chicagu prikazan je i film VESELI DAN.

   
ŠKOLA ANIMIRANOG FILMA ČAKOVEC
Trg Republike 1, 40000 Čakovec, Croatia tel/fax: 385 40 310 458 e-mail: saf@ck.t-com.hr