arhiva HOME  ENGLISH saflogo
2004. GODINA

FILMSKA RADIONICA U OŠ DOMAŠINEC

Od 22. do 26. ožujka, u Osnovnoj školi Domašinec održana je filmska radionica u kojoj je grupa od šesnaest učenika trećih i četvrtih razreda ostvarila kratki animirani film DO SIRA U DVIJE MINUTE, rađen u tehnici crteža na papiru. Film je realiziran za potrebe ASIFA-ine grupe za filmske radionice (AWG), čiji je šAF član od 1982. godine i u čijim je projektima često sudjelovao.
Ovaj put odlučeno je da se film ostvari u filmskoj radionici u Osnovnoj školi Domašinec, čiji su učenici krajem prošle godine posjetili ŠAF i zajedno sa svojim učiteljicama izrazili želju da i sami pokušaju napraviti jedan crtić.
Ova filmska radionica dobar je primjer kvalitetne suradnje ŠAF-a i škole - od pripreme projekta, dobrog odabira i motivacije djece do same realizacije filma. Svečana premijera filma održana je u OŠ Domašinec 2. lipnja, a svjetsku premijeru film će imati na Internacionalnom festivalu animiranih filmova u Hiroshimi (Japan) u kolovozu ove godine, zajedno sa svim ostalim filmovima koji su za ovaj projekt prijavili članovi AWG-a iz cijelog svijeta.

ŠAFOVIM FILMOVIMA PET NAGRADA
NA REVIJI U ZADRU


U Zadru je od 3. do 6. lipnja održana 42.revija hrvatskog filmskog
i video stvaralaštva djece i mladeži na kojoj je ŠAF sudjelovao sa pet novoostvarenih filmova: DJEČAK I ZMAJ, KLUPA, PROLJEĆE, SVINJARIJA i ZIMSKI SAN.
Ocjenjivački sud Revije u sastavu Maja Flego, Krešimir Mikić, Jasna Pandžić, Snježana Tribuson i Slaven Zečević sve je filmove ŠAF-a uvrstio u službene projekcije, a filmovima ZIMSKI SAN i DJEČAK I ZMAJ dodjelio je prvu, odnosnu drugu nagradu u kategoriji animiranih filmova djece.
Kao što je to već uobičajeno, filmove je posebno ocjenjivao i dječji žiri - oni su u kategoriji animiranih filmova djece dodjelili dvije prve nagrade filmovima SVINJARIJA I ZIMSKI SAN a treća nagrada pripala je filmu DJEČAK I ZMAJ.
Reviji u Zadru prisustvovalo je i šest članica ŠAF-a zajedno sa voditeljicom Monikom Vrtarić. Za većinu njih bio je to prvi odlazak na reviju i mogućnost da se upoznaju sa autorima i filmovima ostalih klubova. Iako je revija bila prilično naporna (samo u dječjoj kategoriji bilo je pet projekcija s ukupno 64 filma, upriličen je i poludnevni izlet brodom na Kornate, te održan okrugli stol i razgovor djece s čalnovima žirija), boravak u Zadru za cijelu ekipu ŠAF-a ostat će u vrlo lijepom sjećanju.

miš
crteži

FILMSKA RADIONICA U OŠ MALA SUBOTICA

U vrijeme proljetnih praznika, od 13. do 16. travnja, grupa od petnaestak učenika OŠ Mala Subotica odlučila je iskoristiti svoje slobodno vrijeme za stvaranje kratkog animiranog filma. Cijela grupa bila je izuzetno dobro motivirana za posao i već prvog dana radionice nacrtano je mnoštvo zanimljivih crteža nakon čega je odlučeno da se radi film na temu animiranih pisanica. Uslijedio je zatim rad na animaciji i koloriranju crteža, a posljednjeg dana radionice, cijela je grupa došla u prostorije ŠAF-a gdje su se upoznali s tehnikom potrebnom za realizaciju animiranih filmova, a istovremeno je napravljeno i probno snimanje svih radova.
Film je tokom petog mjeseca dovršen u ŠAF-u, a premijerno je prikazan 4. lipnja učenicima i nastavnicima u okviru programa Dana škole Mala Subotica.

pisanica

FILMSKA RADIONICA U ŠKOTSKOJ

U škotskom gradu Dandeeju početkom listopada održan je festival animiranih animiranih filmova "PROJECTOR", koji osim nekoliko projekcija animiranih filmova iz recentne svjetske produkcije, organizira i zanimljive radionice animiranog filma i predavanja, odnosno susrete s poznatim osobama iz svijeta animacije. Jedna od radionica bila je namijenjena djeci mlađe dobi, a uspješno ju je realizirao voditelj ŠAF-a Edo Lukman. Iako je u radionici sudjelovalo svega sedmero djece, ostvaren je zanimljiv animirani film (GOO MOVIE), trajanja dvije minute i u tehnici animacije crteža na papiru. Na žalost, zbog tehničkih problema s opremom, film nije bio prikazan u planiranom terminu (prije jednog cjelovečernjeg animiranog filma), ali je s organizatorima dogovoreno da će se prikazati naknadno u specijalnoj projekciji.
Osim ove radionice, održani su susreti i razgovori sa Clarie Jennings (producentica iz Aardman studija, poznatog po super uspješnoj seriji filmova o Wallaceu i Gromitu), Hilary Wyatt (koja je govorila o zvuku na filmu), Sylvianom Chometom (autor vrlo cijenjenog cjelovečernjeg animiranog filma "Belleville Rendezvous") i dvije jednodnevne radionice o "glumi za animatore" pod vodstvom Ed Hooksa iz SAD-a.
Festival (i sve popratne manifestacije) održan je u prostorima "Dundee Contemporary Arts", veoma dobro organiziranom "centru za kulturu" Dundeeja, u kojem osim filmova (u dvije dvorane od 80 i 200 mjesta), posjetitelji mogu pogledati izložbe, sudjelovati u radu mnogobrojnih radionica i predavanja, ili pak naprosto provesti slobodno vrijeme u kafiću i restoranu. U okviru DCA nalazi se i trgovina suvenira, knjiga i umjetničkih radova autora koji tamo izlažu, a centar raspolaže i vlastitom tiskarom u kojoj se tiska sav potrebni propagandni materijal, plakati i posteri. Centar je izgrađen prije desetak godina, a otvoren je svakodnevno 10 do 23 sata.

www.dca.org.uk

FILMSKA RADIONICA U MODELLSCHULE GRAZ (Austrija)

Voditelj ŠAF-a Edo Lukman nakon nekoliko godina ponovo je vodio jednu filmsku radionicu u Modellschule Graz, u školi s kojom ŠAF surađuje već desetak godina. Ovaj put u relativno kratkoj, trodnevnoj radionici (od 24. do 26. svibnja), grupa od 19 učenika u dobi od 12 godina ostvarila je kratki animirani film u okviru zadane teme o štetnosti pušenja. Uz dosta poteškoća u razradi ove, za djecu i animirani film prilično nezahvalne teme, djeca su uz pomoć voditelja ipak pronašla riješenje koje je omogućilo realizaciju zanimljivog filma, koji kroz niz kratkih i crtički komičnih prizora ipak na kraju uspjeva biti i poučan - PUŠENJE JE ŠTETNO!.


smoke


6. ŠKOLA MEDIJSKE KULTURE TRAKOŠĆAN

U Trakošćanu je od 23. kolovoza do 1. rujna održana
6. škola medijske kulture, u organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Hrvatskog filmskog saveza.
Ove je godine Škola ponudila tri seminara i sedam video radionica u kojima je sudjelovalo stotinjak nastavnika i kinoamatera iz cijele Hrvatske.
U radionici za animirani film ovaj put bilo je nešto manje polaznika nego proteklih godina, međutim to nije nimalo utjecalo na realizaciju programa radionice. Nakon početnih dilema oko odabira teme, grupa je prihvatila prijedlog voditelja Ede Lukmana da se radi film na glazbenu temu "1 pura 2 pandura" (sa CD-ja LADOELECTRO), koja je pružila mogućnost izvedbe u različitim animacijskim tehnikama (crtež na papiru, kolaž, crtež temperom), prilagođenim mogućnostima i interesima svih polaznika. Rezultat svega je dvominutni animirani film koji je uspješno prikazan u zajedničkom predstavljanju radova svih radionica, posljednjeg dana Škole.

goo
Prizor iz filma GOO MOVIE

"NOGALO" U ŠAF-u

U ŠAF-u je 12. listopada održan zanimljiv susret grupe šafovaca s autorom Ivicom Šegvićem i producentima popularnog crtića NOGALO, koji već nekoliko godina proizvodi i prikazuje Hrvatska televizija. Film se u posljednje vrijeme uspješno prikazuje u mnogim zemljama, a od nedavno su za njega zainteresirani i Amerikanci, koji su spremni ući u koprodukciju i sufinanciranje novih nastavaka serije. Kada je predstavnik koproducenta, g. Hannes Siebert početkom listopada došao u Zagreb, dogovoreno je da se prezentacija serije održi u ŠAF-u. Tom prigodom g. Siebertu prikazano je i nekoliko filmova iz novije produkcije ŠAF-a, a istovremeno su šafovci komentirali viđene epizode NOGALA.

DAN HRVATSKE ANIMACIJE

U Zagrebu je 28. listopada po drugi put održan DAN HRVATSKE ANIMACIJE, na kojem se u nekoliko programa prikazuje kompletna porodukcija animiranih filmova u Hrvatskoj u protekloj godini. Ovu manifestaciju organiziraju ASIFA Hrvatske, Svjetski festival animiranih filmova i Hrvatski filmski savez u povodu Međunarodnog dana animacije, a na njoj je i ovaj put prikazano nekoliko filmova ŠAF-a (nagrađenih na Reviji u Zadru) i filmovi s ovogodišnje Internacionalne filmske radionice.

ŠAF-u NAGRADA U CHICAGU

Na jednom od najvećih i najpoznatijih festivala filmova za djecu, održanom od 21. do 31. listopada prošle godine, ŠAF je dobio još jedno veliko priznaje - film ZIMSKI SAN dobio je drugu nagradu u kategoriji filmova koje su ostvarila djeca, a DJEČAK I ZMAJ uvršten je u službeni program festivala.
Festival u Chicagu, koji se kontinuirano održava već preko dvadeset godina, u svojim programima prikazuje izbor najboljih profesionalnih filmova za djecu, ali i filmove koje su ostvarila djeca. U vrijeme održavanja festivala, organiziraju se i brojna predavanja, razgovori djece s autorima filmova i filmske radionice.
Uspjeh na festivalu u Chicagu u pravilu rezultira pozivima na druge slične festivale u SAD. Tako je film ZIMSKI SAN zajedno sa cjelokupnom prošlogodišnjom produkcijom već pozvan na festivale u Kaliforniji i Minneapolisu.
Svih pet filmova iz prošle godine prijavljeni su i za festival VIDEOTIVOLI koji se održava u okviru poznatog festivala u Tampereu (Finska).

FILMU "PROLJEĆE" NAGRADA NA FESTIVALU U LAS PALMASU

Ugodna vijest stigla je u ŠAF ovih dana s Kanarskih otoka -
film PROLJEĆE, autorice Monike Šipuš dobio je glavnu nagradu
u kategoriji "Very new creators" na 11.međunarodnom festivalu videa i multimedije, održanom od 23. do 30 listopada u Las Palmasu.
Osim nagrađenog filma, u konkurenciji su prikazani i filmovi NOĆNI FANTOM i TRES MUHERES.

polaznici radionice
Polaznici videoradionice za animirani film na fotografiji
Krune Heidlera


crteži

FILMOVI ŠAF-a NA MEĐUNARODNIM FESTIVALIMA

Tokom ljetne stanke filmovi ŠAF-a poslani su na mnoge međunarodne festivale animiranih filmova. Tako je kompletna ovogodišnja produkcija (pet filmova) poslana na Festival filmova za mlade u Auburn (Australija) gdje su svi filmovi uvršteni u program. Isti program poslan je na Festival filmova za djecu u Chicago (SAD), u čiji program su uvršteni filmovi ZIMSKI SAN i DJEČAK I ZMAJ. Na festivalu u Argentini u program su uvršteni filmovi MRAVI, PROLJEĆE, DJEČAK I ZMAJ i SVINJARIJA. U Francuskoj, ŠAF će biti predstavljen na Festivalu u Gonfreville l'Orcher s filmom MRAVI, a za Festival animiranih filmova u Bourg en Bressu, prijavljena je također cjelokupna ovogodišnja produkcija.
Krajem kolovoza u Hiroshimi (Japan) održan je Svjetski festival animiranih filmova, na kojem je bio prikazan i film DO SIRA U DVIJE MINUTE, ostvaren ovog proljeća u filmskoj radionici u OŠ Domašinec.

   
ŠKOLA ANIMIRANOG FILMA ČAKOVEC
Trg Republike 1, 40000 Čakovec, Croatia tel/fax: 385 40 310 458 e-mail: saf@ck.t-com.hr