arhiva HOME  ENGLISH saflogo
2003. GODINA

FILMSKA RADIONICA U ZAGREBU

U organizaciji Učiteljske akademije i Hrvatskog filmskog saveza, u Zagrebu je u prostoru Učiteljske akademije od 10. do 14. veljače 2003. održana radionica za animirani film, koju je vodio Edo Lukman, voditelj ŠAF-a.
U radu radionice sudjelovalo je dvadesetak studentica Učiteljske akademije (odgajatelji i razredna nastava) i dvije studentice studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, koje su ostvarile čak dva animirana filma: jedan za potrebe igranog filma koji se radi u okviru video družine Učiteljske škole, a drugi na odabranu temu Valentinova (VALENT ROMANTIK).
Kao što je to uobičajeno na ovakvim radionicama, petodnevni rad na filmovima pružio je priliku polaznicama da se upoznaju sa kompletnim procesom stvaranja animiranog filma,
od razrade ideje i knjige snimanja, crtanja i animiranja likova i kompjuterske finalizacije.
Ostvareni filmovi bili su prikazani na svečanoj projekcji održanoj u Učiteljskoj akademiji 19. veljače. U razgovoru koji je uslijedio nakon projekcije izraženo je obostrano zadovoljstvo ostvarenim rezultatima, te je dogovorena daljnja suradnja ŠAF-a i Učiteljske akademije.

POZIVI NA FESTIVALE

Zahvaljujući sudjelovanju i nagradi na Festivalu u Chicagu, šafovci su pozvani na još nekoliko festivala u Americi i Kanadi.
Tako je od 04. do 09. ožujka u East Lansingu (SAD) održan 6. međunarodni festival filmova za djecu, za koji su prijavljeni filmovi KLEO-PATRA, KOSTURSKI AJ-AJ i SVEMIRSKI HAMBI.
Od 03. do 11. travnja održan je Newport Festival, za koji je organizator odabrao filmove KLEO-PATRA, ZAČARANA PRIČA i KAKTUS FILM, a početkom lipnja u Tampi na Floridi 1. festival filmova za djecu za koji je prijavljeno nekoliko filmova iz novije produkcije, kao i festival KIDS FOR KIDS koji se priprema u Montrealu...

ŠAF NA FESTIVALU "GOLD FISH" U MOSKVI

Od 30. ožujka do 7. travnja u Moskvi je održan 8. međunarodni festival dječjih animiranih filmova. Festival je natjecateljskog karaktera i obuhvaća profesionalne animirane filmove za djecu, kao
i animirane filmove koje rade djeca.
Voditelj ŠAF-a, Edo Lukman bio je član međunarodnog stručnog žirija koji je imao zadatak ocijeniti dvadesetak animiranih filmova novije produkcije studija iz Ukrajine, Bjelorosije i Rusije. Između nekoliko veoma zanimljivih filmova, žiri je prvu nagradu dodjelio filmu SESTRA I BRAT, priznate animatorice iz Kijevskog studija Irine Kodyukove. Nagradu za najbolji debitantski film dobila je Zoia Trofimova (KRATKI PRINC).
U posebnim programima prikazan je i zanimljiv izbor studentskih animiranih filmova, a ŠAF se je ovaj put predstavio izborom filmova nastalih od 1986. godine do danas. Projekcija šafovih filmova izazvala je veliku pozornost publike i prisutnih gostiju, te su već dogovorene slične projekcije za nekoliko festivala u ovoj godini.

radionica

crteži

žiri
Žiri festivla "Gold Fish"

FILMSKE RADIONICE U NOVIGRADU I BELOM MANASTIRU

Voditelj ŠAF-a Edo Lukman je tokom svibnja vodio dvije radionice animiranog filma.
Prva je od 4. do 11 svibnja održana u okviru "Novigradskog proljeća" (petero učenika ostvarilo je dvominutni animirani film), a druga za potrebe Foto-kino kluba "Baranja film" iz Belog Manastira, uz sudjelovanje petnaestak učenika osnovne i srednjih škola, koji su ostvarili kratki animirani film pod nazivom "Baranjski cubok".

radionica
Polaznici radionice u Belom Manastiru

POSJETE ŠAF-u

U posljednjih nekoliko mjeseci nastavljaju se organizirani posjeti ŠAF-u. Tako su u travnju ŠAF posjetili mentori sa državnog natjecanja iz elektrotehnike, a tokom svibnja, učenici Osnovne škole Prelog i III osnovne škole Čakovec.


5. ŠKOLA MEDIJSKE KULTURE U TRAKOŠĆANU

U Trakošćanu je od 25.8.- 03.09. održana peta Škola medijske kulture, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Ministarstva prosvjete i športa. U nizu specijaliziranih radionica te teorijske nastave, ŠAF se predstavio kao nositelj radionice za animirani film, po vodstvom E. Lukmana i asistentice J. Bijelić.
Ovogodišnju radionicu obilježio je vrlo raznolik sastav sudionika, od osnovnoškolaca, nastavnika hrvatskog jezika, likovne kulture do samostalnih autora. U želji da nauče što više, većina se polaznika priklonila ideji da se realizira zajednički animirani film, pri čemu su početnici više pažnje posvetili samoj animaciji, a napredni polaznici radu na videoračunalnom sustavu i animaciji u samom računalu. Odabrana je kombinirana tehnika animacije fotografija i crteža koja je rezultirala petominutnim filmom ANIMIRANI ANIMATORI, prikazanim na završnoj projekciji svih radionica ovogodišnje Škole.
U radu ovogodišnje Škole sudjelovale su i tri članice ŠAF-a: Linda Golik i Valentina Šipuš u radionici za igrani film i Petra Vidović na seminaru medijske kulture.

TRI NAGRADE FILMOVIMA ŠAF-a NA REVIJI U SESVETAMA

U Sesvetama je od 05. do 08. lipnja održana 41. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece i mladeži. Organizatori su bili Hrvatski filmski savez, 1. osnovna škola "Luka" Sesvete i Škola animacije "Lukas" iz Sesveta (koji su time obilježili pet godinu svog postojanja).
ŠAF je za ovogodišnju Reviju prijavio četiri nova filma: TRES MUHERES, NOĆNI FANTOM, MRAVI i LETEĆE PALAČINKE. Žiri u sastavu: Zlatna Belavić, Maja Flego, Stjepko Težak, Snježana Tribuson (predsjednica) i Slaven Zečević, uvrstio je sve filmove ŠAF-a u službenu selekciju, a filmovima TRES MUHERES i NOĆNI FANTOM dodjelio prvu, odnosno drugu nagradu u kategoriji animiranih filmova.
Ocjenjivački sud djece također je dodjelio filmu TRES MUHERES nagradu za najbolji animirani film.
Zbog određenih organizacijskih problema (neprikladan smještaj u Gradu mladih), grupa od sedam članova ŠAF-a bila je prisutna na Reviji samo prvog dana kada je bilo svečano otvaranje Revije i prva revijska projekcija. Tako će nagrade mladim šafovcima biti uručene na završnoj projekciji Internacionalne filmske radionice, u subotu, 28. lipnja u 19 sati (dvorana CZK).


revija
Šafovci u Domu mladih


DAN HRVATSKE ANIMACIJE

U povodu Međunarodnog dana animacije, u Zagrebu je u ponedjeljak, 27. listopada održana manifestacija "Dan hrvatske animacije". U programu koji je orgnizirala ASIFA Hrvatske u suradnji s Zagreb filmom, Svjetskim festivalom animiranih filmova i Hrvatskim filmskim savezom, a u okviru projekcije nagrađenih radova djece i mladeži od 2000 do 2003, prikazano je sedam filmova ŠAF-a nastalih u tom periodu.

PROJEKCIJA FILMOVA U ZADRU

ŠAF-u je pripala čast da programom svojih filmova otvori niz planiranih projekcija pod nazivom "U susret 42. reviji hrvatskog filmskog i video stvaralaštva", koja će se iduće godine organizirati u Zadru.
Projekcija je održana 29. listopada u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar, a dobro raspoloženje Vere Robić - Škarica, tajnice HFS, Hrvoja Turkovića, predsjednika HFS, Slavice Kovač, voditeljice Video sekcije pri OŠ Stanovi u Zadru i Ede Lukmana, voditelja ŠAF-a nakon projekcije pokazuje da je sve prošlo u najboljem redu. (foto: Mladen Masar)

crteži

crteži

MRAVIMA TREĆA NAGRADA U AUSTRALIJI

Od 22. do 26. rujna u Auburnu (Australija) održan je Međunarodni festival filmova za djecu i mlade, na kojem je ŠAF sudjelovao sa kompletnom ovogodišnjom produkcijom. Sva četiri filma, TRES MUHERES, NOĆNI FANTOM, LETEĆE PALAČINKE i MRAVI, uvršteni su u selekciju za prikazivanje, a žiriju se najviše dopao film MRAVI (rad grupe početnika), koji je dobio treću nagradu, i to kao jedini animirani film u kategoriji djece od 6 do 14 godina. Čestitamo mladim autorima.

20. INTERNACIONALNI FESTIVAL DJEČJIH FILMOVA, CHICAGO

U Chicagu je od 23. listiopada do 02. studenoga održan jubilarni, 20. internacionalni festival dječjih filmova, na kojem se je ŠAF predstavio sa izborom filmova nastalih od 1986. godine do danas. Program pod nazivom "Croatian Creations", publika u Chicagu mogla je pogledati u nedjelju, 26. listopada.

LETEĆE PALAČINKE U SEULU

Film LETEĆE PALAČINKE bio je prikazan na Internacionalnom festivalu filmova za mlade koji je od 30. listopada do 2. studenog održan u Seoulu (J. Koreja).

33. ROSHD INTERNATIONAL FILM FESTIVAL (IRAN)

Voditelj ŠAF-a Edo Lukman, bio je gost 33. Internacionalnog Filmskog Festivala ROSHD, održanog od 06. do 12. prosinca u Kermanu (Iran). Selekcijska komisija odabrala je za prikazivanje stotinjak igranih, dokumentarnih i animiranih filmova, od kojih je većina iranskih autora uz ponešto filmova iz raznih zemalja širom svijeta.
Festivalu je prisustvovalo petnaestak inozemnih gostiju, smještenih u novom PARS hotelu u Kermanu, kojima su ljubazni domaćini nastojali na svaki način učiniti boravak u pokrajini Kerman maksimalno ugodnim i zanimljivim. Tako je za sve goste festivala, uz obilazak svih znamenitosti grada Kermana i bliže okolice, bio organiziran i posjet Arg-e Bamu - gradu utvrdi udaljenoj oko 200 km jugoistočno od Kermana, staroj preko 2000 godina, zidanoj od nepečene opeke, koja je na žalost, u nedavnom katastrofalnom potresu gotovo u potpunosti uništena.
Sama pokrajina Kerman poznata je kao najveći svjetski proizvođač pistacija te kao jedan od značajnih centara izrade poznatih perzijskih tepiha. Kao i u većini ostalih djelova Irana, u Kermanu se mogu razgledati brojne znamenitosti iz bogate povijesti Irana.
Koliko je boravak s aspekta upoznavanja i razgledavanja znamenitosti Kermana za sve strane goste bio veoma ugodan i zanimljiv, toliko je sam festival bio organiziran na dosta neobičan način - naime, inozemni gosti festivala, unatoč svim pokušajima, jednostavno nisu bili u mogućnosti pratiti redovne projekcije koje su se održavale u nekoliko kinodvorana u Kermanu. U tom smislu voditelj ŠAF-a imao je dosta sreće, jer je kao član žirija za animirani film ipak imao prilike pogledati produkciju od osamnaestak (uglavnom iranskih) animiranih filmova. Osim toga, već prvog dana boravka u Kermanu, E. Lukman imao je priliku predstaviti stvaralaštvo i specifičnosti rada ŠAF-a na posebnoj tribini organiziranoj u jednoj kino dvorani u Kermanu. Nakon predstavljanja ŠAF-a, uslijedio je razgovor s publikom koju je tema toliko zainteresirala da je ponestalo vremena za sve odgovore, pa je dio mlađe publike došao kasnije na dodatnu diskusiju u hotel.
Organizatorima festivala i domaćinima ponuđena je daljnja suradnja sa ŠAF-om, a predložena im je mogućnost sudjelovanja djece iz Irana na sljedećoj Internacionalnoj filmskoj radionici u Čakovcu.

zadar

ŠAF NA FESTIVALU U AUSTRIJI

U austrijskom gradu Welsu održan je od 18. do 22. studenoga 5. internacionalni medijski festival za mladeYOUKI na kojem je ŠAF sudjelovao sa četiri filma. Dva filma, LETEĆE PALAČINKE i NOĆNI FANTOM bili su uvršteni u informativni program, a filmovi KLEO-PATRA i TRES MUHERES prikazani su u jednom od pet programa filmova koji su konkurirali za nagrade. Šafovi filmovi ovaj put nisu nagrađeni, iako su bili izuzetno dobro primljeni od publike, a razlog tome mogli bi pripisati prije svega orijentaciji festivala na igrani odnosno dokumentarni film. Uz to, festival je, kao što je to i iz naziva vidljivo, namijenjen prvenstveno mladima (od 15 do 19 godina), tako da su šafovci bili daleko najmlađi sudionici festivala...
Posljednja dva dana festivala, projekcije i ostala festivalska događanja pratila je i grupa od pet članova ŠAF-a, zajedno sa voditeljem E. Lukmanom. Bila je to dobra prilika da mali šafovci vide nekoliko zanimljivih igranih (i dokumentarnih filmova). Najviše ih se dojmio nagrađeni film JESUS VS. TERMINTOR, duhovita parodija akcijskih filmova, te STAHL – DIE DOKUMENTATION (dobitnik glavne nagrade), igrano-dokumentarni film koji na humoristički način govori o povijesti nastanka željeza. Zanimljivi su bili i filmovi: IN VIAGGIO iz Milana, THE JUMP iz Finske i filmovi iz serije pod nazivom "Nasilje? Ne, hvala!).
Na žalost, i na ovom festivalu u većini filmova prevladava nasilje i pokušaj imitiranja popularne svjetske produkcije profesionalnih akcijskih i horor filmova. Ponekad to može polučiti zanimljiv rezultat (kao u spomenutom filmu JESUS VS. TERMINATOR), ali najčešće ostavlja dojam poprilične nemaštovitosti mladih autora koji, umjesto da filmom izražavaju svoje ideje i stavove, naprosto kopiraju teme i prizore iz (loših) profesionalnih filmova.
U povratku iz Welsa, svoj boravak u Austriji, šafovci su upotpunili i kratkim ali zanimljivim posjetom Grazu i razgledali nove znamenitosti europskog grada kulture: Kunsthaus i umjetni otok na Muri.


wels
Šafovci Marko Cigler, Monika Šipuš, Maria Sertić, Paula Borko i Helena Jelenić ispred festivalskih prostorija


POSJETE ŠAF-u

S početkom nove školske godine, nastavljaju se i organizirani posjeti ŠAF-u. Tokom listopada ŠAF je posjetilo 65 učenika OŠ Bregana (s područnom školom Grdanjci) i 39 učenika 3. razreda OŠ Domašinec, (s područnim školama Turčišće i Dekanovec). Oni su u kratkom, polusatnom programu upoznati s procesom stvaranja animiranih filmova, a pogledali su i nekoliko najnovijih filmova
ŠAF-a.

arg-e bam

kerman
 
ŠKOLA ANIMIRANOG FILMA ČAKOVEC
Trg Republike 1, 40000 Čakovec, Croatia tel/fax: 385 40 310 458 e-mail: saf@ck.t-com.hr