arhiva HOME  ENGLISH saflogo
ŠAFOVCI NA FESTIVALU U ANNECYJU

Šafovci Matea Barić, Marko Cigler, Valentina Šipuš, Dinko Oletić i voditeljica Jasminka Bijelić, nakon dvadeset satne vožnje vlakom stigli su u Annecy na svjetski festival animiranih filmova kao članovi dječjeg žirija na poziv AAA studija, a pod pokroviteljstvom francuskog dječjeg tv kanala (Canal J).

Festival u Annecyju (03.-09.06. 2002.) je profesionalna i komercijalna manifestacija koja uz projekcije filmova nudi i popratne sadržaje poput izložbi, koncerata, MIFE, sajma informatičke tehnike namijenjene profesionalnim animatorima te televizijskih kuća u svijetu koje se bave produkcijom raznovrsnih animacijskih uradaka.
Zadatak dječjeg žirija koji su činili šafovci i četvero djece domaćina pod vodstvom Nadie Talah, voditeljice studija AAA, bio je odgledati tokom tjedna projekcije kratkometražnih i studentskih filmova u konkurenciji te izabrati najbolji u svakoj skupini. Zadatak nije bio lak, obzirom da je kvaliteta prikazanih filmova bila podjednaka. Tako je, nakon podužeg vijećanja, u kategoriji kratkometražnih filmova najviše simpatija zadobio francuski film LE PAPILLON, a u kategoriji studentskih američki film THE CROSSING GUARD.

Iznenađujuća je bila medijska pokrivenost festivala. Dječji žiri je gotovo svaki dan pratio netko od novinara ili djelatnika Canala J, a u Imperial Palaceu održana je i press konferencija na kojoj su govorili najvažniji predstavnici te televizijske kuće. Djeca su dobila i specijalni zadatak da izaberu najbolji kratki animirani film iz ovogodišnje produkcije Canala J ("Zap"), a zatim su se i upoznali s animatorima koji rade za spomenuti TV kanal.

Evo dojmova našeg najmlađeg sudionika,
Marka Ciglera (11 god.):

Putovanje je bilo pomalo naporno zbog čestih presjedanja. Fesivalu bih dao peticu, mislim da su ga super napravili. Biti član žirija za mene je bila čast, to sam izjavio i u festivalskom biltenu. Ja sam ocjenjivao kratke animirane filmove i većina njih činila mi se vrlo dobrima. Moj favorit je već u početku bio Le Papillon, mada mi se jako svidio i lutka film iz Estonije Fox Woman. Annecy je prekrasan jer podsjeća na Veneciju. Vrijeme je bilo grozno, zbog kiše. Domaćini su bili vrlo brižni, neprestano su mi nastojali ugoditi.

Na kraju treba spomenuti da je put u Francusku finaciralo Veleposlanstvo Francuske u Hrvatskoj i Francuski institut u Zagrebu, kojime se ovom prilikom još jednom zahvaljujemo.

ANNECY FESTIVAL>>>>

annecy

zajednička

na festivalu

ŠKOLA ANIMIRANOG FILMA ČAKOVEC
Trg Republike 1, 40000 Čakovec, Croatia tel/fax: 385 40 310 458 e-mail: saf@ck.t-com.hr